Verkeer
Stuur appje
Zoek

Man (60) die seksende stellen in Reutumse sauna filmde krijgt taakstraf

RTV Oost reutum verborgen camera sauna
Ter illustratie, deze vrouw is niet het slachtoffer in kwestie
Beeld: Beeldbewerking RTV Oost

De 60-jarige man die tientallen bezoekers in een privésauna in Reutum filmde, is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. Johannes van T. keek via vier verborgen camera's mee in zijn privésauna, waar nietsvermoedende stellen ontspanden en seks hadden. Op een aantal SD-kaarten is uren aan beeldmateriaal aangetroffen.

Er werd van januari 2021 tot en met maart 2021 bijna dagelijks gefilmd in de privésauna met Turks stoombad en een bed. Dat gebeurde met verborgen camera's in twee wekkers, een kastdeur en achter een spiegel.

Terwijl de stellen dachten dat ze helemaal alleen en onbespied konden ontspannen, keek de eigenaar live mee via zijn telefoon. "Op de beelden zijn naakte bezoekers en seksuele activiteiten te zien, die heimelijk door verdachte zijn gefilmd", aldus de rechtbank in het vonnis. "Verdachte heeft met deze handelswijze een ernstige inbreuk gemaakt op de privacy van de slachtoffers."

Heimelijke beelden

Het filmen in de sauna gebeurde drie maanden lang totdat Danielle* en haar partner een bezoek brachten. Ze had een raar gevoel bij de eigenaar van de accommodatie en ging op onderzoek uit, vertelde ze eerder tegen RTV Oost. Vanuit twee digitale klokken werd er stiekem gefilmd. "Een van de klokjes was gericht op de sauna en de jacuzzi, het andere filmde het bed", zei Daniëlle.

Sauna
Lees ook
Seksende stellen stiekem gefilmd in Reutumse privésauna van Johannes (60)
Verborgen beelden sauna Reutum
De beelden die de verborgen camera maakte
Beeld: Eigen foto

Achterop de digitale klokjes van waaruit werd gefilmd, vonden de twee een SD-kaart. Daarop bleken heimelijke filmopnames van nog veel meer stellen te staan die de accommodatie eerder hadden bezocht. "Zodra er iemand voor de camera bewoog, startte de opname", zei Daniëlle.

Meer USB-sticks en camera's

Bij een inval van de politie in maart 2021 werden op een verborgen plank in een kast nog meer USB-sticks en camera's aangetroffen. In een kastdeur zagen agenten een rond uitgezaagd gat waar zo'n camera precies in paste. Op de telefoon van de verdachte werden apps gevonden om live mee te kijken.

Verborgen camera sauna Reutum
De digitale klok waar de camera in verstopt zat
Beeld: Eigen foto

Contacten verloren

Van T. is door de media-aandacht rondom de strafzaak een groot deel van zijn sociale contacten, onder wie familieleden, kwijtgeraakt. Ook moest de man zijn huis verkopen, omdat hij naar eigen zeggen van de gemeenschap werd uitgesloten. De rechtbank neemt dit mee in de strafmaat.

icon_main_info_white_glyph

Weinig aangiftes

Twee stellen deden aangifte, terwijl er tientallen stellen heimelijk gefilmd zijn. Veel van de slachtoffers hebben zich niet gemeld en de politie weet ook niet wie het zijn. Mogelijk zitten er ook heimelijke (seks)afspraken tussen van mensen die dat niet met de buitenwereld willen delen.

*Daniëlle is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.