Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stekelig ‘stamtafeldebat’ over woonwagens in Oldenzaal

Raadzaal Oldenzaal
Beeld: Twente FM

Hoewel in politiek opzicht de kaarten allang geschud waren, laaide deze week in de Oldenzaalse gemeenteraad de discussie over het aantal te creëren woonwagenstandplaatsen in de wijk Gravenes opnieuw op. Het vuurtje werd vooral opgestookt door de fracties van Solidair Oldenzaal en D66 bij de vaststelling van het bestemmingsplan Graven Es, deelgebied Gravenbeek. Daar zijn maximaal zes woonwagens toegestaan.


Middels een motie deed Maarten van der Waal (D66) een manmoedige poging dat aantal op te schroeven tot maximaal negen. Volgens Van der Waal zijn er veel te weinig standplaatsen toegekend of in de planning om aan de grote behoefte aan standplaatsen in Oldenzaal te voldoen. In totaal zou er behoefte zijn aan 35 standplaatsen. Van der Waal kreeg enkel bijval vanuit de fractie van Solidair Oldenzaal. Fractievoorzitter Rutger Bouman sleepte zelfs het Europees Hof voor de Rechten van de Mens er bij om een groter aantal standplaatsen te bepleiten. Daarbij aanvoerend dat de gemeente gehouden is aan verdragen om de vraag naar woonwagenstandplaatsen waar mogelijk te faciliteren.

“Dit is geen stamtafel”

Omdat verantwoordelijk wethouder Rob Christenhusz geen krimp gaf – “u, als gemeenteraad, heeft dat aantal van zes woonwagens vastgesteld” – en Bouman en fractiegenoot Ruby Berger er met gestrekt been in gingen, voltrok het debat zich in een uiterst stekelige sfeer. Waarbij de verwijten over “politieke woordspelletjes” tussen Solidair Oldenzaal, het college en vrijwel alle andere raadsfracties over en weer vlogen. De emoties liepen daarbij zo hoog op, dat burgemeester Patrick Welman een paar keer moest ingrijpen om de orde te handhaven. “Dit is geen stamtafel!” Hij kon niet voorkomen dat de fractie van Solidair Oldenzaal een nogal doorzichtige poging deed alsnog een statement te maken: een schorsing om zich te beraden op een motie van treurnis. Die vervolgens toch niet werd ingediend vanwege de volgens Bouman ‘hoog oplopende emoties”. De actie leverde hem een duidelijke non-verbale ‘motie van afkeuring’ van het overgrote deel van de overige raadsfracties op.

Integrale visie op woningbouw

Dat de raadsvergadering toch nog in redelijke harmonie eindigde, was te danken aan een motie van de PvdA en Solidair Oldenzaal, waarin het college wordt opgeroepen met een integrale visie te komen op de woningbouw in de gemeente. Waarbij er niet alleen wordt gekeken naar de hoeveelheid te bouwen woningen, maar vooral ook naar de betaalbaarheid ervan. Die motie werd unaniem aangenomen. Wethouder Murat Yildirim zegde toe hierover graag met de raad in gesprek te gaan, waarbij dan ook de ‘groeiplannen’ voor Oldenzaal, zoals die onlangs door de PvdA werden ontvouwd, worden meegenomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.