Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Winkels mogen langer open op zondag in Almelo

Whats App Image 2023 11 29 at 12 51 54
Centrum van Almelo
Beeld: Bjorn van den Elst

Goed nieuws voor wie op koopzondag vroeg wil winkelen in Almelo: binnenkort mogen winkels geopend zijn vanaf 9.00 uur. De supermarkten mogen elke zondag eerder open. Tot later geopend zijn mag niet: de sluitingstijd blijft 18.00 uur. In de Twentse steden Hengelo en Enschede is dat voor supermarkten al om 22.00 uur.

Binnen de gemeenteraad werd dinsdag besloten om de openingstijden te verruimen. Het CDA en de ChristenUnie stemden hier tegen. Het CDA is bang dat als de winkels zondag langer openblijven, ondernemers niet hun rust pakken en gedwongen zijn om zeven dagen per week open te zijn. “De druk van concurrentie moet niet op schouders van ondernemers komen. Ook al hebben de ondernemers de keuze. We willen ze een klein beetje beschermen”, zegt fractievoorzitter van CDA Dorien Wind.

‘Waarom zo betuttelend?’

D66 zegt op haar beurt dat het vooral een keuze moet blijven: “Het is juist een beperking van vrijheid om rust te nemen. Kan een ondernemer niet elke dag van de week rust nemen? Waarom moeten we als overheid zo betuttelend moeten zijn?” Dat zegt raadslid Max Christen.

24-uursmaatschappij

Uğur Çete van Lijst Çete vindt het niet van deze tijd om openingstijden op te leggen en pleitte nog voor een latere sluitingstijd van 20.00 uur: “Het is een 24-uursmaatschappij. Dit soort dingen kun je in de huidige tijd niet meer beperken.” Het mocht niet baten. De sluitingstijd voor zondag blijft voorlopig 18.00 uur.

COVID periode

De winkeltijden voor zondag zijn vanaf 2014 niet meer gewijzigd. Tijdens COVID werden de winkeltijden tijdelijk verruimd voor een betere spreiding van klanten. De winkels mochten om 9.00 uur open. Ook mochten winkels open zijn tot 20.00 uur in plaats van 18.00 uur.

icon_main_info_white_glyph

Nieuwe winkeltijden koopzondag Almelo

  • Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels: 9.00 tot 18.00 uur
  • Winkels op de Woonboulevard, meubelzaken, bouwmarkten, tuincentra en showrooms: 9.00 tot 18.00 uur
  • Alle overige winkels mogen elke tweede en laatste zondag van de maand en alle zondagen in december open zijn tussen 9.00 en 18.00 uur. Ondernemers beslissen zelf of ze meedoen.

Op de feestdagen Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag zijn alle winkels gesloten.

Enschede en Hengelo tot 22.00 uur

In twee andere Twentse steden zijn de openingstijden al een tijd verruimd. Daar mogen supermarkten zelfs tot 22.00 uur openblijven op zondag. Ook is het in Enschede elke zondag een koopzondag. “Dan zijn we in Almelo toch nog een beetje conservatiever”, grapt CDA’er Wind. De nieuwe tijden gaan in, zodra de gemeente het officieel bekend maakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.