Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede als speelstad van het WK in 2027: 'Zou geweldig zijn als we dat naar de stad kunnen halen'

Grolsch Veste FC Twente
Beeld: Laurens Kuipes

Enschede als speelstad van het WK voor vrouwen in 2027. Burgemeester Roelof Bleker van Enschede kijkt er reikhalzend naar uit. Maandag was hij in Zeist en tekende hij samen met de burgemeesters van andere Nederlandse speelsteden, de KNVB en minister Helder van Sport een samenwerkingsovereenkomst. Doel: samen alles op alles zetten om het WK naar Nederland te halen.

"Het lijkt ons superleuk als dat lukt", zegt burgemeester Bleker van Enschede. Hij haalt het EK voor vrouwen van 2017 maar wat graag in herinnering. Een groot feest was het in de stad. Uitstekend presterende Oranje Leeuwinnen, mooi weer en een geweldige sfeer. Alles kwam toen samen. "De hele stad leefde mee, er was een grote optocht", herinnert Bleker zich. Toen was hij overigens nog geen burgemeester van Enschede.

Uitstekend plan

Maar zo'n feest opnieuw kunnen beleven lijkt hem een uitstekend plan. "We doen dat samen met een paar Duitse en Belgische steden", geeft de burgemeester aan. In Nederland zijn Enschede, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Heerenveen de speelsteden. "Vrouwenvoetbal is bezig aan een opmars, ook qua bezoekersaantallen. Het zou geweldig zijn als we dat weer naar Enschede en naar Nederland kunnen halen."

Dat moet dan het beste WK voor vrouwen ooit worden. Bleker heeft er vertrouwen in dat het kan lukken. "Het aantal kijkers stijgt. Er gaan volgens mij ook meer landen meedoen. We gaan van 24 naar 36 landen. Het wordt een groter toernooi dan het ooit geweest is. Het wordt veel uitgezonden op tv. Het leeft echt. Het is een heel mooi evenement."

Enschedese raad enthousiast

Niet alleen burgemeester Bleker ziet Enschede als speelstad tijdens het WK van 2027 wel zitten. Ook de gemeenteraad van de stad steunt het evenement. De gemeenteraad nam op 7 november een motie aan waarin het college de opdracht krijgt 'volledig commitment' af te geven. De raad ziet nog wel hobbels die genomen moeten worden, maar stelt dat 'ervaringen met eerdere vergelijkbare toernooien hebben geleerd dat risico's in organisatorische en juridische zin al werkende weg hun oplossing vinden'. Bovendien wil de raad graag gecompenseerd worden door het Rijk, maar daar kunnen op dit moment geen afspraken over gemaakt worden omdat het kabinet demissionair is.

De gemeenteraad ziet het evenement vooral als een geweldige kans om de stad te promoten. Ook kan Enschede zich op deze manier inzetten voor gelijke kansen in de sport.

Lees verder onder de afbeelding.


20230818 FC Twente Grolsch Veste stadion wedstrijd Wilco Louwes
Beeld: 1Twente / Wilco Louwes

Kamerbrief

In een brief aan de Tweede Kamer laat demissionair minister Helder weten dat de KNVB op 8 december samen met de Belgische en Duitse voetbalbond een zogenoemd bid uitbrengt voor de organisatie van het WK voor vrouwen in 2027. "Het bid staat of valt met de medewerking van de mogelijke speelsteden. Ik ben blij dat vijf Nederlandse steden zich kandidaat hebben gesteld", zegt de minister.

Bleker heeft goede hoop dat het WK uiteindelijk ook wordt toegewezen aan Nederland, Duitsland en België. "Er ligt een heel goed plan", aldus de burgemeester. Hij houdt echter ook de Verenigde Staten en Mexico, die zich samen kandidaat stellen, in de gaten. "Dat is een belangrijke concurrent. Wij gaan er gewoon voor."

Over het bid

Volgende week vrijdag leveren België, Nederland en Duitsland het gezamenlijke WK Bid 'Breaking New Ground 2027' in bij wereldvoetbalbond FIFA. Daarin staat beschreven hoe de drie landen het WK voor vrouwen over vier jaar tot een succes willen maken. Voor Nederland zou een WK in 2027 tien jaar na het succesvol verlopen UEFA Women’s European Championship 2017 komen.

Nederland won toen het EK wat een vliegwiel werd voor de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Niet alleen groeide het aantal voetballende meiden en vrouwen tot 135.000, zij krijgen ook meer mogelijkheden voor talentontwikkeling en betere voorwaarden om met plezier te kunnen voetballen. Het WK 2027 moet voor een volgende reuzensprong zorgen, waarbij er ook specifieke ambities bestaan om meer vrouwen in vertegenwoordigende functies als trainer, bestuurder en scheidsrechter te realiseren.

icon_main_info_white_glyph

Op 17 mei 2024 wordt tijdens het FIFA -congres in Bangkok bekend gemaakt of Nederland met Duitsland en België het WK in 2027 mag organiseren. Of dat de eer te beurt valt aan de VS en Mexico. Het congres bestaat uit 211 leden. Afgezien van de landen die een WK bid hebben ingediend, mag ieder lid een stem uitbrengen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.