Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voedselbos Glanerbeek in Glane plant door: 500 verschillende plantenrassen en een ‘pröttelbos’

Voedselbos
Dagobert Bergmans, Jessica van Bossum, Maud Aarts
Beeld: Gemeente Losser

Gaat het ene agrarische bedrijf in de gemeente Losser over naar de toeristische sector, een ander agrarisch bedrijf wordt ontwikkeld naar een voedselbos. Het college stemt in met het ontwerpbestemmingsplan voor de realisatie van een voedselbos en een kleinschalige voedselboskwekerij. “Een mooi initiatief”, aldus wethouder Jaimi van Essen.

De initiatiefnemers, Maud Aarts, Dagobert Bergmans en Jessica van Bossum, zetten in het gemeentehuis alvast een schaal met vruchten uit het bos op tafel. Ook een jong exemplaar van onder andere de Koreaanse den en de grootvruchtige eik worden getoond. Een paar van een diversiteit van 500 soorten planten die op de Glanerbrugstraat 47-49 in Glane aangeplant zijn en worden.

Naast het voedselbos zijn er plannen voor een voedselboskwekerij, een proeflokaal, een ruimte waar educatie gegeven kan worden en vijf plattelandskamers, waar bezoekers en toeristen kunnen verblijven. De oorspronkelijke functie van de locatie als gemengd agrarisch bedrijf komt te vervallen.

Initiatiefnemers Maud en Dagobert komen allebei uit de architectuur en stedenbouwkundig landschapsontwerp. Jessica werkte wereldwijd als onderzoeker, later als milieuwetenschapper, gericht op de relatie tussen voedselproductie en klimaatverandering.

“Het stikstofdossier is weinig relevant bij voedselbossen en de bodemkwaliteit gaat omhoog”

De Amsterdammers werden gegrepen door het concept voedselbossen. “Je werkt met de natuur mee”, zegt Jessica. “Je hebt een richting; in het voedselbos sla je co2 op, sla je water op en dit bos is klimaatrobuust. Het stikstofdossier is weinig relevant bij voedselbossen, de bodemkwaliteit gaat omhoog en je kunt een schitterend landschap maken evenals een lokaal voedselsysteem.”

Volwaardig bedrijf

Twee jaar zochten ze door het hele land, wel boven NAP, naar een geschikte locatie. Het terrein moest groot genoeg zijn om een serieus agrarisch bedrijf neer te zetten. “Het is geen hobby, het gaat niet om zelfvoorzienend te zijn. Uit het bedrijf moeten meerdere gezinnen een volwaardig inkomen kunnen halen.” De oogst moet zoveel volume hebben dat die een bijdrage levert aan de lokale voedselvoorziening. Kortom, de ambitie is hoog.

“Pijnboompitten die nu nog uit het buitenland komen, groeien dan in Glane”

De plek werd gevonden in Glane, waar ze het bedrijf van de familie Engbers kochten. Een bedrijf van 25 hectare over, er daarvan moet minimaal 15 hectare voedselbos worden. Een aantal percelen zijn dit jaar aangeplant. Op sommige stukken staan 60 verschillende soorten planten, op andere stukken zo’n 400 tot 500 verschillende soorten en rassen. Met onder andere de grootvruchtige eik, met grote, eetbare eikels.
En de Koreaanse den, waar pijnboompitten aan groeien. Nu nog niet overigens, over een jaar of 20. Maud: “Pijnboompitten die nu nog uit het buitenland komen, groeien dan in Glane. Een leuk onderdeel van het voedselbos is dat er planten zijn die het in Nederland wel goed doen, maar die we nu alleen maar kennen uit exotische landen. En die dus hierheen gevlogen worden vaak. Daar zijn varianten van gekweekt, die ook hier goede vruchten opleveren.”

IMG 20231128 WA0004
Vruchten uit het voedselbos
Beeld: Gemeente Losser
“Die planten werken samen, als je die langer dan een jaar de kans geeft, versterken ze elkaar”

Ecosysteem

De natuur moet het zelf doen, is het idee. “Niet elk jaar de moestuin omspitten en het volgende jaar inzaaien, maar steeds meer werken in de agrarische sector met struiken en bomen en planten die kunnen blijven staan en waar je vervolgens eigenlijk alleen maar beheer hoeft toe te passen”, legt Dagobert uit. “Die planten werken samen, als je die langer dan een jaar de kans geeft, versterken ze elkaar.” De planten worden bewust door de voedselbosboeren in een bepaald systeem gezet, zodat ze elkaar ook kunnen versterken en er een soort van ecosysteem ontstaat.

Pröttelbos

Met humor vertellen ze over het pröttelbos. “In april hebben we rijen plantjes aangeplant, dat zag er toen heel netjes uit. In mei en juni was het ontzettend droog. We besloten om niet te maaien, zodat de plantjes een beetje beschutting kregen van de kruiden die daar groeiden.” Die kruiden werden door anderen onkruid genoemd, pröttel. “Dus nu hebben we een pröttelbos.”

Pawpaw en moerbei

Inmiddels staan er fruitbomen en vruchtdragende struiken: appels, peren, pawpaw, moerbei, Russische pruimen, abrikozen, kersen, bessen en meer.

Dit hele najaar wordt er nog geplant. De entree moet nog afgewerkt en de plattelandskamers staan voor volgend jaar op de planning.

Voortgang

Het college legt het ontwerpbestemmingsplan van 7 december 2023 t/m 17 januari 2024 ter inzage.

Wie de voortgang van het Voedselbos Glanerbeek wil volgen, kan daarvoor terecht op www.vboedselbosglanerbeek.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.