Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zo zet een cocaïnewasserij met Colombianen deze straat in Overdinkel op zijn kop

20231129 overdinkel 06
Beeld: News United

Geuroverlast, dat was vanochtend in Overdinkel de aanleiding voor buurtbewoners om de politie in te schakelen. Dat er later een grote vangst door de politie zou worden gedaan en er minstens vier aanhoudingen zijn verricht, hadden ze niet kunnen bevroeden. "Hier gebeurt nooit iets. Als iemand van de fiets valt is dat 'the talk of the town'."

De vangst in Overdinkel blijkt om een cocaïnewasserij te gaan. Dat laat een goed geïnformeerde bron aan RTV Oost weten. Het is een plek waar de cocaïne uit andere producten wordt gehaald, waarin het was verwerkt voor de smokkel.

Zeker vier personen werden aangehouden. Het zou gaan om de zoon van de eigenaar van het erf en Colombianen die in de wasserij werkten, al wil de politie dat nog niet bevestigen.

Grote wasserij

Woensdagochtend. Vakkundig wordt aan de Goormatenweg het politielint omhoog gehouden voor leden van de Dienst Speciale Interventie (DSI). De straat is over een lengte van zo'n honderd meter afgesloten. Een groot aantal ambulances, brandweervoertuigen en politieauto's is uitgerukt. Allemaal vanwege de ontdekking van de cocaïnewasserij. Twee agenten die in de loop van de ochtend als eerste daar waren, moesten ter controle mee naar het ziekenhuis. Zij hadden chemische lucht ingeademd tijdens hun zoektocht naar het lab. Een collega van de agenten laat weten dat het nu goed met ze gaat.

Het is de hele dag een komen en gaan van buurtbewoners aan het lint. Turend naar het perceel in de bocht waar, verscholen in het groen, een woning met een loods staat. Voorheen zat er een grondwerkenbedrijf, maar dat is inmiddels ter ziele gegaan. Er zou een man van een jaar of zeventig wonen. "Sinds het overlijden van zijn vrouw vind ik hem wat zielig", vertelt een buurvrouw. "Het is echt een einzelgänger", vult een buurman aan.

“De eigenaar is echt een einzelgänger”

De bewoner van de vrijstaande woning staat in de buurt te boek als een aardige man, waar weinig over te zeggen valt. Hij zou een Poolse vriendin hebben en sinds een tijdje lopen er ook twee agressieve honden rond. Onder meer een herdershond die het erf fanatiek bewaakt. Een hond die door zijn gedrag wat angst inboezemt in de straat. Niet ten laatste vanwege eerdere bijtincidenten.

Het erf ziet er verloederd uit. Een gele container gevuld met grofvuil, wat oprijplaten en kapotte schuttingdelen staan aan het begin van de oprit. De grote loods die de DSI urenlang minutieus heeft doorzocht. Mede door de indeling van het gebouw duurde dat zo lang. Vrij snel treffen agenten de cocaïnewasserij aan, maar de zoektocht naar verschuilde verdachten duurt een stuk langer. De politie slaat het einde van de ochtend de eerste verdachte in de boeien, maar uren later worden nog eens drie mannen aangehouden.

Stankoverlast

Een politiehelikopter cirkelt lang boven de woning en de loods. De Goormatenweg is nabij de Duitse grens en is een sluiproute. Er rijdt veel verkeer en volgens buren doen ze dat veelal te hard, maar een helikopter is andere koek. "Hier gebeurt nooit iets. Als iemand hier van de fiets valt, is dat de komende tien jaar talk of the town", grapt een buurman.

Aan die rust is vandaag een einde gekomen. Dat er een cocaïnewasserij in hun straat zou zitten, hadden de bewoners niet verwacht. Wel zouden enkele buren wel eens wat opvallends geroken hebben. De politie bevestigt dat er meerdere meldingen van geuroverlast zijn gedaan. De woordvoerder kan niet zeggen of dat meldingen van vandaag zijn of verspreid zijn over een langere periode.

"No hablo!, Shut up!"

Als halverwege de middag de helikopter na ongeveer een uur rondvliegen het luchtruim van Overdinkel heeft verlaten en de eerste voertuigen van de hulpdiensten het afgezette gebied uit rijden, lijkt de rust terug te keren. Maar niets is minder waar. Er volgen toch nog drie aanhoudingen in de loods. De mannen hebben zich uren verscholen gehouden, in de hoop de dans te ontspringen.

Vanwege de chemische stoffen waarmee de verdachten werkten, moeten twee van hen hun kleding uittrekken en inruilen voor een witte overall. Een derde is geboeid en moet achterin het arrestantenbusje plaatsnemen, hij lijkt een blauwe pyjama te dragen. Er klinkt wat gemor uit het busje, waarop een agent hem tot stilte maant. "No hablo", klinkt uit het busje. Waarop de politieman reageert: "Shut up!"

“We hebben zeker vier aanhoudingen verricht”

De licht getinte mannen wekken de indruk Spaanstalig te zijn, vermoedelijk van Zuid-Amerikaanse afkomst. Mannen die door de buren nog nooit zijn opgemerkt. De grote cocaïnewasserij is lang onder de radar gebleven.

De recherche zal de komende tijd nog onderzoek in de loods doen. Dan moet duidelijk worden wat er precies in het lab gemaakt is en hoeveel personen er werkzaam waren. Mogelijk sliepen de mannen in speciale ruimtes van de loods. Of de bewoner ook verdachte in de zaak is, is nog niet bekend.

20231129 overdinkel 05
Lees ook
Drugslab Overdinkel, twee agenten naar ziekenhuis

Bewakingseenheid beveiligt drugslab in Overdinkel

Een bewakingseenheid (BE) uit het westen van het land beveiligt woensdagavond en en in de nacht het aangetroffen drugslab aan de Goormatenweg. De omgeving is afgezet met zwarte schermen. Ook is er een PD-Unit van de politie geplaatst bij het perceel. Zwaarbewapende lopen in de omgeving van het lab.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.