Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van Essen over nieuwbouw Kulturhus Glane: ‘Er ligt een plan waar iedereen zich in kan vinden’

Nieuwbouw Dorpshuis Glane ondertekening
Wethouder Jaimi van Essen en Jan Kwekkeboom van Poorthuis Bouw zetten hun handtekening.
Beeld: Gemeente Losser

Het nieuw te bouwen Kulturhus in Glane krijgt onder andere een grote, deelbare zaal, meerdere multifunctionele ruimtes, een aparte ruimte voor de schutters en een werkkeuken. De bouw begint voorjaar 2024.

Wethouder Jaimi van Essen en Jan Kwekkeboom, namens aannemersbedrijf Poorthuis Bouw, ondertekenden dinsdag 28 november de overeenkomst voor de nieuwbouw van het Kulturhus in Glane. “Een belangrijk stap. Het huidige dorpshuis De Glaan is hoognodig aan vervanging toe”, aldus de wethouder.

48 jaar oud

Dat wordt beaamd door Annieta Poorthuis van Dorpsraad Glane. “Het Dorpshuis is al 48 jaar oud. Daar moet veel aan gebeuren, onder andere moeten energiemaatregelen genomen worden.”
De gemeente besloot samen met de Dorpsraad dat er een nieuw dorpshuis moest komen.

“We hebben geïnventariseerd wat de wensen waren en hoe het eruit moest zien”

Locatie

Van Essen: “We hebben geïnventariseerd wat de wensen waren, hoe het eruit moest zien, gaandeweg ook nog nagedacht of de huidige locatie wel de plek is waar het gebouw zou moeten staan. Toen we er met elkaar uit waren hebben we stappen vooruit gezet, en dat leidt tot deze ondertekening. Ik denk dat er een plan ligt waar iedereen zich in kan vinden.”

Investering

Met de nieuwbouw is een investering van 844.00 euro mee gemoeid. De gemeente heeft 150.000 euro subsidie ontvangen. “Als college vinden we deze investering heel goed te verantwoorden”, aldus Van Essen.

4950 impressie Glane 1
Impressie van de nieuwbouw
Beeld: Gemeente Losser
“Techniek is één ding, maar de mens is net zo belangrijk”

Thuiswedstrijd

Medeondertekenaar is Jan Kwekkeboom, eigenaar van bouwbedrijf Poorthuis in Oldenzaal. Zelf woont hij al 37 jaar in Glane: “Voor mij is het een thuiswedstrijd.”
Kwekkeboom, zelf een verenigingsman, is blij met de opdracht, ook nog in zijn eigen dorp. “Techniek is één ding, maar de mens is net zo belangrijk. Dat proberen we samen te brengen. Zodat het mensen een warm gevoel geeft als ze het nieuwe gebouw binnenlopen.”
Bij de bouw zijn ook René Grote Beverborg, bouwkundig adviseur, en Roy Molendijk, medewerker bij de gemeente Losser en projectleider voor de bouw van het nieuwe Kulturhus, betrokken.

“We hopen dat we de activiteiten uit kunnen breiden. Dat er ook een kapper en een pedicure komt”

Activiteiten Fundament

Het Dorpshuis mag oud zijn, het doet nog volop dienst. Poorthuis: “Glane is maar een klein dorp. Er zijn geen winkels; er zijn weinig plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat gebeurt in het Dorpshuis. Het gebouw wordt daarnaast gebruikt door meerdere verenigingen. Er gebeurt best wel veel, maar we hopen dat we straks de activiteiten uit kunnen breiden. Dat er bijvoorbeeld ook een kapper en een pedicure komt. Fietsers op de Laga route hebben ook niets waar ze kunnen aanwippen, zij kunnen hier straks een bakje koffie drinken. Fundament zorgt dat er activiteiten komen die aansluiten bij de vraag van de inwoners. We hopen dat er straks de hele dag reuring is.”

Nieuw stichtingsbestuur

Voor die reuring en meer gaat het nieuw stichtingsbestuur zorgen. Als de nieuwbouw er staat, draagt de Dorpsraad het stokje over aan het nieuwe stichtingsbestuur, waar tijdens de ondertekening drie leden van aanwezig zijn: Rudy van Marle, Jan van der Veen en Rosemarie Nijland, nu nog beheerder van het Dorpshuis in Glane.
De stichting gaat binnenkort al in overleg met de gemeente, zegt Van Marle. “We willen met de gemeente, de inwoners en de Dorpsraad in overleg om voor meerdere jaren een levensvatbaar plan te maken.” De stichting vraag alvast aan de inwoners om met ideeën voor activiteiten te komen.

Sloop en bouw

Het oude Dorpshuis wordt in het voorjaar 2024 bijna helemaal gesloopt. Waarschijnlijk komt tijdens de bouw een keet op het terrein te staan, zodat de activiteiten door kunnen gaan. Het nieuwe gebouw wordt geheel gasloos en energieneutraal en wordt naar verwachting in het najaar van 2024 opgeleverd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.