Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Tweede Kamer telt vanaf nu 6 Tukkers: 'Die N35 gewoon gaan aanpakken'

Wat hebben Pieter Omtzigt, Isa Kahraman, Jeanet Nijhof, Hidde Heutink, Jimme Nordkamp en Wim Meulekamp met elkaar gemeen? Ze wonen allemaal in Twente én ze zijn actief in de Tweede Kamer. Woensdagmiddag werden de zes Tukkers beëdigd in hun functie als volksvertegenwoordiger in Den Haag.

Voor Enschedeër Pieter Omtzigt was de installatie gesneden koek. Hij zit al sinds 2003 in de Tweede Kamer en legde dus al een paar keer de eed ('Zo waarlijk helpe mij God almachtig') af waarmee politici hun ambt aanvaarden en trouw zweren aan de Grondwet. Dat moet na elke start van een nieuwe regeerperiode opnieuw en dat mag overigens ook met een belofte ('Dat verklaar en beloof ik').

Vijf nieuwelingen

De andere vijf Twentse kandidaten legden voor het eerst de eed of belofte af. Althans in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, want als raadslid, Statenlid of bestuurder deden de meesten van het al wel.

Hoewel allemaal nieuwelingen in Tweede Kamer, was het voor de meeste van hen geen verrassing dat zij naar Den Haag zouden gaan. Kahraman, Nijhof, Meulekamp en Nordkamp stonden immers op een verkiesbare positie op de kandidatenlijst van hun partij. Enschedeër Hidde Heutink had er met zijn 36ste plek bij de PVV echter geen rekening mee gehouden.

Rollercoaster

"Als je dan midden in de nacht wakker wordt gebeld en ze zeggen 'je bent Kamerlid geworden', dan slaap je niet meer", zegt Heutink in de uitzending bij 1Twente Vandaag. "En dan weet je ook niet zo goed in welke rollercoaster je terecht bent gekomen."

Inmiddels is Heutink in rustiger vaarwater beland. Binnen de PVV mag hij zich bezighouden met de portefeuille Infrastructuur en Waterstaat. Alles wat met (water)wegen en spoorlijnen te maken heeft dus. Die portefeuille had hij ook in zijn vorige rol als beleidsmedewerker - zeg maar ondersteuning van de Kamerfractie. En daar zitten wat regionale belangen: "We moeten die N35 gewoon gaan aanpakken."

Kamerlid én raadslid

Heutink blijft in ieder geval voorlopig ook aan als gemeenteraadslid in Enschede. De raad vergadert op maandagavond en dat is in principe geen vergaderdag in Den Haag. PVV-collega Jeanet Nijhof heeft nog geen formeel besluit genomen over haar functies als raadslid in Hengelo en Statenlid in Overijssel.

Isa Kahraman (Nieuw Sociaal Contract) was al enkele jaren niet meer actief in de lokale politiek van Rijssen-Holten en is dus vrij.

Lees verder onder de afbeelding.


Isa Kahraman beediging
Isa Kahraman bij zijn installatie als Tweede Kamerlid.
Beeld: Tweede Kamer

Wim Meulekamp (VVD) kan zijn functie als wethouder van Hof van Twente niet combineren met het Kamerlidmaatschap. Hij neemt dus afscheid als bestuurder. Datzelfde geldt ook voor Jimme Nordkamp, die moet stoppen als wethouder van Losser om voor GroenLinks-PvdA in de Kamer te zitten.

Tijd om te wennen

"Een bijzondere dag", blikte Jimme Nordkamp woensdagochtend bij TwenteFM vooruit op zijn installatie. "Daar kijk je toch een hele tijd naar uit." Al zegt hij er ook niet te lang bij stil te willen staan en aan het werk te willen.

De komende tijd is het vanwege het kerstreces en de lopende onderhandelingen voor het kabinet niet al te druk met debatten, waardoor Nordkamp tijd heeft om te wennen aan zijn nieuwe rol. Met welke portefeuille hij zich mag bezighouden is door de fractie van GroenLinks-PvdA nog niet bekend gemaakt.

Luister hieronder het interview met Jimme Nordkamp bij TwenteFM

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.