Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jubileumjaar C.V. De Bokelkälfkes: ‘Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en zichzelf kan ontwikkelen'

Foto kälfkes
Beeld: De Bokelkälfkes

Carnavalsvereniging De Bokelkälfkes viert zaterdag 16 december haar 33-jarig bestaan. Het officiële carnavalsjubileum wordt gevierd met een receptie en de polonaise!

“De Bokelkälfkes is een jongerengroep binnen C.V. De BokelBulkes, en die bestaat dus al sinds 1991. In de beginjaren liepen wij mee met de optochten in Glanerbrug en Losser. In 1998 zijn wij samen met De BokelBulkes aangesloten bij de overkoepelende carnavalsvereniging van de gemeente Losser, De Gaffel Aöskes”, vertelt voorzitter Jarno Kuipers.

Vandaag de dag loopt de club mee tijdens de carnavalsoptochten in Losser, Gronau en Münster.

Gezelligste jongerenvereniging

Ruim 100 leden telt de club. Jongeren vanaf 14 jaar kunnen lid worden van De Bokelkälfkes. Er is geen leeftijdsgrens, maar de meeste leden gaan rond hun 25e jaar door naar De Bokelbulkes. Voorzitter Jarno Kuipers is trots op de Bokelkälfkes. “We zijn al 33 jaar een van de leukste en gezelligste jongerenvereniging is van de gemeente Losser en omstreken. Waar iedereen zich op zijn of haar eigen manier thuis kan voelen.”

“Naast feestvieren proberen wij ieder jaar een betere carnavalswagen te bouwen”

Groene slipjassen

De Bokelkälfkes zijn in carnavalskringen bekend om hun groene slipjassen. “Én het feestgedruis dat met ons binnenkomt. Naast feestvieren proberen wij ieder jaar een betere carnavalswagen te bouwen. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar wel met heel veel plezier en het gezellig samen doen”, vertelt wagenbouwer Arjen Spitshuis.
Elk lid van de Bokelkälfkes is welkom is bij de wagenbouw. “Je kunt bij de bouw alles doen wat je leuk vindt. Er is geen taakverdeling. Iedereen krijgt de kans om te doen wat hij of zij graag wil doen en om dingen te leren.’’

“Handwerk is geen verloren ambacht binnen onze vereniging maar juist een nieuwe opkomende trend”

Sociale activiteiten

Daarnaast is een aantal leden elk jaar bezig met het maken van de pakken voor de loopgroep. “De laatste jaren proberen wij het maken van deze pakken zoveel mogelijk zelf te doen, zodat handwerk geen verloren ambacht is binnen onze vereniging maar juist een nieuwe opkomende trend”, aldus Maaike Alfrink. Zij vindt het erg leuk om zich met de kleding bezig te houden. “Zodat we er weer mooi bij lopen tijdens de carnavalsoptochten. Bovendien ontmoet je bij de sociale activiteiten binnen de Bokelkälfkes veel nieuwe mensen; het is altijd gezellig.”

Kas spekken

Om de kas een beetje te spekken staan de leden ook geregeld aan de andere kant van het schap, helpen ze bij enkele activiteiten in Losser of assisteren bij diverse sint intochten.

“Wil je leren omgaan met de naaimachine of het lasapparaat bedienen? Bij ons mag iedereen dit”

Bestuurlijke ambities

Secretaris Tom Poorthuis benadrukt dat de Bokelkälfkes een vereniging is waar alles kan en mag, zodat je jezelf blijft ontwikkelen en dit later bij ‘de grote jongens’, een andere vereniging of bij je werk mee kan nemen in je leven. “Buiten het feesten en bouwen zijn we vooral een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en zichzelf kan ontwikkelen. Wil je leren omgaan met de naaimachine of het lasapparaat bedienen? Bij ons mag iedereen dit. Heb je meer bestuurlijke ambities, ook hierin kun je de beginselen leren. Kortom bij ons kan en moet het door onszelf gedaan worden, want anders gebeurt het niet!” Poorthuis zelf kwam op 14-jarige leeftijd al in het bestuur bij de Bokelkälfkes.

Motto

‘Het is geen feest als de Bokelkälfkes er niet zijn geweest!’, is het motto van de vereniging. “Wij maken er een fantastisch jubileumjaar van en wij hopen iedereen te verwelkomen in onze Residentie. Het is een officieel jubileum in carnavalskringen en voor ons reden temeer om flink uit te pakken.”

Jubileumfeest

De jubileumfeestavond wordt gehouden in restaurant/zalencentrum Hoge Boekel te Enschede. Van 19.00 tot 21.00 uur is er een receptie voor alle genodigden en bevriende verenigingen, om 21.00 uur wordt de polonaise ingezet!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.