Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het Palthe Huis in Oldenzaal als 'kijkdoos' bij historisch locatietheater

De laatste preek 1
Beeld: Palthe Huis

Aan de vooravond van Kerst wacht de liefhebbers van theater én historie een unieke locatievoorstelling in de Palthetuin in Oldenzaal. Onder de grote kastanjeboom in de Stadstuin is het publiek op 20, 21 en 22 december getuige van de voorstelling “De laatste preek”, waarbij het Palthe Huis als een levensechte historische “kijkdoos” fungeert.

Met deze voorstelling wil het Palthe Huis een stukje Oldenzaalse historie op een laagdrempelige manier voor een breed publiek tot leven wekken. In dit geval gaat het om een episode uit het leven van de familie Palthe, die in de 18e eeuw in het tegenwoordige museum woonde. Terwijl het publiek buiten zit, in het donker, gaat telkens binnen het licht aan in een ruimte waar zich een scene afspeelt.

Theatraal kijkje in historie

Het is Kerst 1809 en dominee Palthe bereidt zich voor om de Plechelmuskerk over te dragen aan de pastoor van de katholieke gemeente. Voor hem het einde van een tijdperk, een historische gebeurtenis voor Oldenzaal. Het publiek zit “eerste rang” bij hoe de laatste Kerst verloopt voor de familie Palthe. Met prachtige kostuums en muziek biedt deze voorstelling niet alleen een kijkje in de historie, maar vooral ook een heel bijzondere theatrale ervaring.

Geschiedenis levend houden

Daniëlla van der Stelt, die zelf ook één van de rollen in deze bijzondere voorstelling voor haar rekening neemt, is blij dat nu eindelijk deze theatervorm met een historisch tintje uitgevoerd kan worden. “Het idee ontstond in coronatijd, toen mensen niet naar theater of museum konden. We willen op deze manier proberen de geschiedenis levend te houden. Zoals we dat bijvoorbeeld ook doen met de stadswandeling bij kaarslicht. Het is beslist niet zo, dat het publiek het gevoel heeft een historische lezing bij te wonen.”

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie

De bijzondere locatietheatervoorstelling “De laatste preek” vindt plaats op woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 december in de Stadstuin bij het Palthe Huis, telkens om 19.30 en 20.30 uur. Er is plek voor zo’n 30 toeschouwers bij elke voorstelling. Warme kleding wordt aanbevolgen. Er is nog een beperkt aantal kaarten via Stadstheater de Bond verkrijgbaar. De Bond verzorgt ook de techniek tijdens de voorstellingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.