Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almelose burgemeesterspost: acht kandidaten melden zich voor de ambtsketen

Stadsprijs Almelo
Acht kandidaten om de plek van waarenemend burgemeester Mirjam van 't Veld (midden) in te nemen
Beeld: Gemeente Almelo

Acht personen hebben bij Commissaris van de Koning Andries Heidema hun interesse kenbaar gemaakt voor het burgemeestersambt van Almelo. Het gaat om acht mannen. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 25 en 56 jaar. Van de acht sollicitanten hebben er zeven een hoofdfunctie in het openbaar bestuur en één een andere professionele achtergrond.

De vertrouwenscommissie vanuit de gemeenteraad van Almelo gaat met de geselecteerde kandidaten in gesprek en brengt verslag uit aan de raad. Ook volgt een aanbeveling. Het is uiteindelijk aan de raad om de beste kandidaat voor Almelo bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor te dragen. De minister gaat met de kandidaat in gesprek en draagt deze vervolgens via een voordracht aan de ministerraad voor benoeming voor bij de Koning. ''Op dit moment is de verwachting dat de nieuwe burgemeester in juni 2024 in Almelo aan de slag kan'", melt Rick van Dijke als woordvoerder van Gedeputeerde Staten van Overijssel

Bevindingen

De procedure voor een nieuwe burgemeester is ingedeeld in een aantal fasen. Op 14 november begon de zoektocht met het vaststellen van het profiel van de nieuwe burgemeester door de gemeenteraad van Almelo. "Met het sluiten van de sollicitatietermijn begint de volgende fase, waarin de Commissaris van de Koning zich verder verdiept in de sollicitanten en gesprekken voert. Daarna deelt hij zijn bevindingen met een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad en wordt een selectie gemaakt", legt de woordvoerder uit.

Arjen Gerritsen

De sollicitatietermijn liep van 16 november tot 8 december. Het burgemeestersambt in Almelo is sinds 1 november van dit jaar vacant door het vertrek van burgemeester Arjen Gerritsen. Sindsdien is Mirjam van ‘t Veld waarnemend burgemeester van Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.