Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jan Riesewijk exposeert zijn verzameling kerststallen in Steenfabriek De Werklust in Losser

Jan20 Riesewijk
Jan Riesewijk
Beeld: Twente FM

Veel tijd om in de decembermaand eens goed naar de kerstboom te kijken, heeft Jan Riesewijk uit Losser niet, beaamt hij in het radioprogramma Twente wordt Wakker. Deze maand exposeert hij kerststallen en speelt in de voorstelling Scrooge. Naast zijn werk in de zorg.

Audiofragment
Scrooge en kerststallen | Jan Riesewijk
Jan Riesewijk over de kerststallen expositie en de voorstelling Scrooge

“December is een mooie maand, maar ook altijd wel heel erg gevuld”, zegt Riesewijk. Hij houdt van de maand met Kerst; hij is een groot kerststalfan. “Van kleins af aan al. Van een jaar of drie herinner ik me dat ik al helemaal gebiologeerd was door kerststallen. Als mijn ouders mij meenamen op visite, en daar stond een kerststal, dan hadden ze geen kind aan mij. Zet me ervoor, en het was goed.”

Expositie Steenfabriek

Kerststaallen vindt hij nog steeds mooi, hij verzamelt ze en deze decembermaand heeft hij ze opgesteld in Steenfabriek De Werklust in Losser. “Een mooie expositie om goed in de kerststemming te komen.”

“Overal waar ze het Nedersaksisch kunnen volgen, kan dit Nedersaksische kerstverhaal gespeeld worden”

Scrooge

De kerststallen zijn net klaargezet, of er volgt een andere passie: het theater in. Deze week startte de reprise van Scrooge, met Bert Eeftink, waarin Riesewijk ook een rol heeft. Deze en volgende week zijn er optredens her en der in Overijssel en de Achterhoek; de laatste voorstelling is op 23 december in Almelo. Het is een voorstelling in het Twents. “Overal waar ze het Nedersaksisch kunnen volgen, kan dit Nedersaksische kerstverhaal gespeeld worden. Als er mensen niet in het dialect thuis zijn, is dat niet zo’n groot probleem.”

Nachtdiensten

Vorig jaar stond hij na Kerst ook nog op de planken met de Twentse Eindejaarsconference. Dit jaar moeten de Twente cabaretiers het zonder Jan doen. “Het werd me vorig jaar een beetje te gek qua drukte. Dan had je net de Kerstdagen gehad en dan moest je weer voluit, want zo’n eindejaarsconference, dat is nog best wat. Daar zit wel zes, zeven keer zo’n duizend man die toch wat verwacht”, zegt hij. “Ik werk in de verpleging, draai nachtdiensten. Om weg te kunnen moet je van alles regelen, en dat wil ik mijn collega’s ook ieder jaar niet aan doen, want uiteindelijk is de verpleging mijn vak.”

Beetje Bizar

Vorig jaar zat hij met de overgang van oud en nieuw in de nachtdienst. “Diezelfde avond om kwart voor elf zat ik nog in het theater, de laatste voorstelling van de conference. Dat was wel een beetje bizar. Maar dat heeft zijn charme ook wel weer.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.