Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoogma houdt na ontslag Lammers wel vertrouwen in selectie Heracles: 'Maar moesten wat doorbreken, anders gaan we er keihard uit'

Thumbnail Nico Jan Hoogma 3 Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

"Het voelt als een enorm verlies. De dikste nederlaag van dit seizoen." Het zijn de woorden van technisch directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles Almelo aan het einde van het interview als hij zijn gevoel moet omschrijven over het ontslag van trainer John Lammers.

Hoogma maakt een aangeslagen indruk en voelt zichzelf net als de rest van de technische staf ook verantwoordelijk voor de negatieve reeks. "Dat is zeker zo." Maar toch heeft de dramatische fase van Heracles Almelo alleen consequenties voor Lammers. Zo moet er met deze selectie meer worden gepresteerd, vindt Hoomga. "De selectie vinden we goed genoeg om in de Eredivisie te blijven. Dat hebben we ook vanaf de eerste dag gezamenlijk gezegd."

Nieuwe middenvelder

Toch gaat Hoogma in de winterpauze naast een nieuwe trainer ook nog op zoek naar een nieuwe middenvelder. "En we hebben twee jongens die terug gaan komen van een blessure", doelt hij op de aanstaande rentree van de aanvallers Nikolai Laursen en Jizz Hornkamp.

"Anders gaan we er keihard uit"

Hoogma neemt Lammers met name kwalijk dat er geen ontwikkeling in het spel zichtbaar was. Zo heeft naar eigen zeggen ook de druk van de fans, die zondag de bus voor de tweede keer dit seizoen stonden op te wachten, geen invloed op het besluit. "De teamontwikkeling zie ik niet", vindt Hoogma. "Als dit zo doorgaat, gaan we er keihard uit. Het vertrouwen was niet meer aanwezig dat hij deze zeer negatieve spiraal zou doorbreken. Het is een optelsom van zes wedstrijden en slechts drie punten. We zaten echt wel in een hele slechte fase."

Nico-Jan Hoogma over ontslag Lammers: "Moeten wat doorbreken, anders gaan we er keihard uit"

Hendrie Krüzen

De overige stafleden, onder wie Hendrie Krüzen, zijn niet gekend in de beslissing. "Het is absoluut een directiebesluit", stelt Hoogma. Hij riep vanochtend ook de overige stafleden bij elkaar om de beslissing toe te lichten. Lammers had een dag na zijn zestigste verjaardag zelfs nog gebak meegenomen voor het personeel. Als wrang cadeau mocht hij even bij de directie op de kamer komen.

Hendrie Krüzen neemt zijn taken voorlopig waar en stond ook voor de groep vandaag tijdens de training. Hij maakte een emotionele indruk, maar was niet beschikbaar voor commentaar voor de camera. Op voorspraak van Krüzen kwam zijn vriend Lammers vorige zomer namelijk naar Erve Asito. Het moet een wrange spagaat zijn voor de clublegende als hij zondag uitgerekend op de stoel van Lammers zit in het duel met Feyenoord.

Nieuwe trainer

Een nieuwe hoofdtrainer heeft Heracles Almelo dan nog niet aangesteld. Hoogma gaat vanmiddag bekijken wie de slechte serie kan doorbreken. "Het liefst heb je op 2 januari een nieuwe trainer als we op trainingskamp gaan om ons voor te bereiden op de tweede seizoenshelft", stelt Hoogma. "We zoeken iemand met een nieuw geluid, een verfrissend idee. En ook leiderschap."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.