Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twijfels over nut en noodzaak dure gymzaal Franciscusschool Oldenzaal

Accommodatieplan binnensport
De grootste raadsfractie in Oldenzaal, de WG, heeft twijfels over nut en noodzaak van een (dure) nieuwe gymzaal bij de Franciscusschool. De huidige gymzaal verkeert in een slechte staat.
Beeld: Ben Siemerink

Dat het voorstel tot het vaststellen van het accommodatieplan binnensport, aanstaande maandag in de Oldenzaalse gemeenteraad, geen hamerstuk zal gaan worden, liet zich al wel voorspellen. Al was het maar vanwege de enorme bedragen, die gemoeid zijn met de (ver)nieuwbouw en het inlopen van achterstallig onderhoud van 10 gymzalen, 1 sportzaal en 3 sporthallen. Uitgesmeerd over de periode 2024 tot 2035 en verder.

Tijdens het Politiek Forum in aanloop naar de raadsvergadering bleek deze week dat er in grote lijnen consensus bestaat over nut en noodzaak van deze “inhaalslag”, maar dat er nog wel vragen en twijfels zijn over de concrete uitvoering op onderdelen. Zo zet de grootste raadsfractie, de WG, vraagtekens bij het voorstel om een nieuwe gymzaal te bouwen bij de Franciscusschool. Dat gaat volgens Henk Winkelhuis om “een enorm bedrag”, bijna 3 miljoen euro. Hij stelde voor om nog eens te kijken of een nieuwe gymzaal voor de Franciscusschool niet kan worden “meegenomen” in de vernieuwbouwplannen van het Twents Carmel College. “Dat is maar 500 meter lopen.”

Groene buitenspeelplek

In het verlengde hiervan bepleitte Winkelhuis het creëren van een groene (speel)plek op het huidige schoolplein. Wanneer de oude gymzaal wordt afgebroken is daarvoor een oppervlakte van 1500 vierkante meter beschikbaar. Het pleidooi van Winkelhuis vond in elk geval een willig oor bij Hennie Maartens (CDA). Die in dit verband nog fijntjes opmerkte, dat zelfs het plan voor een nieuwe gymzaal bij de Franciscusschool niet aan de normen van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) voldoet.

De Kolk is “helemaal op”

Bij een ander heikel punt uit het accommodatieplan binnensport, nieuwbouw van sporthal De Kolk in de wijk de Essen, kon de kou tijdens het Politiek Forum wel uit de lucht worden gehaald. Als inspreker luidde beheerder Bas de Leeuw nog eens de noodklok waar het gaat om de erbarmelijke staat waarin de sanitaire voorzieningen verkeren. "Het is gewoon op allemaal. We krijgen nu veel klachten van gebruikers, die na het sporten weggaan zonder te douchen. Nieuwbouw van De Kolk moet boven aan de lijst komen te staan!” Dat bracht verschillende fracties er toe te informeren of er nog geschoven kan worden in de planning. Wethouder Rob Christenhusz liet weten dat nieuwbouw van De Kolk al het hoogst op de prioriteitenlijst staat voor het geplande tijdvak 2025-2029. “De nieuwbouw staat gepland in 2025 en is gereed in 2026.” Daar kan beheerder De Leeuw mee leven. “Ik was bang dat het misschien wel 2029 zou worden. Nu kan ik m’n gebruikers geruststellen dat er in 2025 wordt begonnen met de nieuwbouw.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.