Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

BBB wil met een Twentse lijsttrekker het Europees Parlement in

Sander Smit BBB EP lijsttrekker
Sander Smit is beoogd lijsttrekker van BBB bij de Europese verkiezingen in 2024.
Beeld: BBB

De leden moet nog wel akkoord, maar als het aan de BoerBurgerBeweging ligt gaat een Twentenaar de partij voor het eerst aan zetels in Brussel helpen. Voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 6 juni 2024 draagt de BBB Sander Smit voor als lijsttrekker. De 38-jarige Smit is geen onbekende in de regio. Hij was eerder gemeenteraadslid in Hof van Twente en is nog altijd woonachtig in Goor.

Smit studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente en is werkzaam als adviseur en relatiemanager op het gebied van overheidsdeelneming, grondstoffen en energie. In Brussel kent de Gorenaar ook de weg: hij was immers gedurende 8,5 jaar werkzaam in het Europees Parlement als beleidsadviseur binnen de Nederlandse delegatie van de EVP-fractie.

Europese Volkspartij

Hij adviseerde vooral op het gebied van landbouw, plattelandsontwikkeling, visserij en internationale handel. Binnen de Europese Volkspartij is het CDA vertegenwoordigd, dezelfde partij waarvoor hij voor zijn overstap naar de BBB gemeenteraadslid was. De BoerBurgerBeweging is na de Europese verkiezingen voornemens om ook bij de EVP-fractie aansluiting te zoeken. Binnen die fractie zijn onder meer ook de ChristenUnie, het Duitse CDU en het Italiaanse Forza Italia vertegenwoordigd.

Kloof

"Uitgaand van noaberschap en subsidiariteit gaan wij als BBB de Europese politieke vernieuwen", aldus Snader Smit in een eerste reactie op zijn voordracht als lijsttrekker. "De gevoelde kloof tussen Brussel, boer en burger is enorm. De grondslagen van Europese samenwerking zijn bij velen volledig uit het oog geraakt, terwijl voedselzekerheid, vrede en vrijheid belangrijker en actueler zijn dan ooit."

Twentse Verkiezingskaart TK23 PC4 stemlokaal 2x
Lees ook
Twentse verkiezingskaart | NSC, PVV of toch BBB? Zo stemde jouw wijk voor de Tweede Kamer

In het voorjaar legt BBB de gehele concept-kandidatenlijst - en daarmee ook het lijsttrekkerschap van Sander Smit - voor aan haar leden tijdens een Algemene Ledenvergadering.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.