Verkeer
Stuur appje
Zoek

Albergenaar Marcus Voorhuis schrijft boek 'De affaire Baselsteyn'

20231217 marcus voorhuis01
Beeld: RTV NOT

Van het mystieke Ootmarsum tot Florence, een spannende zoektocht naar een verdwenen schilderij. Dit alles komt tot leven in de thriller ”De affaire Baselsteyn” van de Twentse schrijver Marcus Voorhuis. Zaterdag was er een signeersessie in bij Brummelhuis in Ootmarsum.

In gesprek met de schrijver Marcus Voorhuis komen er enkele parallellen naar voren. Het verhaal speelt zich af in Ootmarsum, schrijver Marcus komt uit Albergen, beide plaatsen liggen in Noordoost-Twente. De oude waterput die in het boek beschreven wordt komt voort uit een oude waterput van bentheimerstenen die de vader van Marcus vroeger heeft opgebouwd bij zijn ouderlijk huis in Albergen. Deze is in het boek terug te vinden in Ootmarsum.

icon_main_info_white_glyph

Boek

De affaire Baselsteyn gaat over de jongen Philip Lasonder die wordt gevolgd in zijn zoektocht naar een schilderij dat bij een inbraak wordt gestolen. Een inbraak waarbij zijn moeder wordt doodgeschoten. De hoofdpersoon Philip zet alles op alles om het schilderij terug te vinden, een zoektocht van jaren en vol tegenslagen volgt.

Het centrum van Ootmarsum is volgens Marcus een uniek stukje oud Twente, de tijd heeft er stil gestaan, het ademt een mystieke sfeer uit. De Simon en Judas kerk (gebouwd in de 13e eeuw) in het kleine stadje komt geregeld voor in het boek. “Het laat zich het best omschrijven als het oude Germaanse land. Het fascineert mij, de historische schoonheid van Ootmarsum is bewaard gebleven.”, aldus de schrijver.

De volgende overeenkomst is het tijdsverloop. Waar de hoofdpersoon Philip een obsessieve zoektocht heeft van jaren, beslaat ook het schrijven van het boek een periode van wel twintig jaar in het leven van de schrijver. Hij heeft veel van de plaatsen waar hij gewoond heeft kunnen verwerken in het boek. Marcus zegt hierover: “Een spannend verhaal dat begint in Ootmarsum en eindigt in Ootmarsum. Daar tussen in doe je Florence, Leiden en Amsterdam aan. Alle belangrijke plekken in mijn leven hebben in het boek een plek gekregen. Het schrijven van het boek leek in de loop van deze jaren een obsessie te worden, evenals de zoektocht naar het schilderij van hoofdpersoon Philip in het boek.”

20231217 marcus voorhuis02
Beeld: RTV NOT

Schrijver Marcus Voorhuis is zaterdagmiddag voor een signeersessie in Ootmarsum bij Boekhandel Brummelhuis. "Jos en Sylvia Brummelhuis nemen met hun boekhandel een centrale plek in hartje Ootmarsum." Het sociale ontmoetingscentrum van Ootmarsum, zoals Marcus het omschrijft nadat hij al 1,5 uur heeft ervaren hoe druk het er is en altijd ruimte voor een praatje. Dat blijkt ook als een bezoeker, dhr. Morsink, aanschuift voor een handtekening. Hij haalt uit zijn tas al een eigen gelezen exemplaar, maar wil graag nog een boek kopen als kerstcadeau voor zijn dochter. Marcus signeert beide boeken met plezier.

We vervolgen het interview en Marcus verteld over de kunstwereld waar Philip, de hoofdpersoon in het verhaal, in terechtkomt. Doordat Philip kunsthandelaar wordt, ziet hij een manier om de zoektocht naar het schilderij te vervolgen. Waarbij de spanning zo oploopt dat hij niet alleen zijn grote liefde lijkt te verliezen, maar ook zijn leven. Of hoofdpersoon Philip het schilderij heeft gevonden is natuurlijk de grote vraag. Dat antwoord is te vinden door het boek te lezen. Een aanrader voor de feestdagen.

icon_main_info_white_glyph

Marcus Voorhuis

Marcus is geboren in Albergen en heeft daar 18 jaar gewoond. Hij studeerde kunstgeschiedenis en rechten in Groningen, en werkte als advocaat en bedrijfsjurist. Tegenwoordig woont en werkt hij in Amsterdam. In de Twentse film De beentjes van Sint-Hildegard met Herman Finkers en Johanna ter Steege in de hoofdrollen speelde Voorhuis een politieagent. 'De affaire Baselsteyn' is zijn eerste boek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.