Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

FC Twente-spelers motiveren Enschedese scholieren: ‘Met dezelfde discipline om naar training te gaan, haal je je diploma’

Met de kerstvakantie in zicht is de motivatie voor school ver te zoeken voor de scholieren van het Stedelijk Innova en Bonhoeffer college. Om de leerlingen toch te motiveren vertellen huidige en oud-spelers van FC Twente hun verhaal. “Een schooldiploma biedt stabiliteit in je leven.”

Gespannen komen de leerlingen van het beide Enschedese middelbare scholen het leslokaal binnen. Op het digibord staat een PowerPoint klaar in het FC Twente-rood. “Leerlingen tonen minder interesse in school. Sommigen streven naar snel geld verdienen met crypto of een eigen bedrijf. Anderen juist naar snel succes met TikTok of als profvoetballer. School wordt hierdoor verwaarloosd, terwijl het juist een vangnet biedt voor hun toekomst ”, vertelt maatschappijleer docent Umut Can Yurdal.

Een moetje

“Het liefst was ik op het voetbalveld, maar een voorwaarde om te trainen is, dat het goed moet gaan op school”, vertelt Regeer. De middenvelder ging vanaf zijn twaalfde voetballen in de opleiding van ADO Den Haag. Daar ging hij twee dagen naar school. De rest was zelfstudie. “Vaak bleef ik langer op het voetbalveld, dan kwam ik rond zeven uur thuis. Daarna had ik geen puf meer, toch studeerde ik tot een uur of negen om school te halen.”

Zwart gat

De druk om te presteren op school en in de sportwereld is een uitdaging waar veel jonge sporters mee te maken krijgen. Oudere spelers zijn verder in hun leven en zien ook dat een diploma je ver kan helpen in je leven. Oud-speler Rik Platvoet drukt de leerlingen op het hart dat ze hun diploma moeten halen. “Slechts enkelen slagen erin om profvoetballer te worden, zelfs als je de opleiding doet.” Zelf kreeg hij pas een profcontract toen hij zijn diploma had behaald.

“Door mijn blessure aan de enkel ben ik anders gaan kijken naar school.”

Tijdens zijn carrière kreeg hij vaak last van blessures. “Door mijn blessure aan de enkel ben ik anders gaan kijken naar school. Doordat ik mijn diploma had, viel ik niet een zwart gat. Ik heb een beroepsopleiding gedaan en kon verder met mijn leven.”

Inmiddels doet hij van alles binnen FC Twente. Van coach tot aan scoren in de wijk. “Ik ben gelukkig goed terechtgekomen. Ik zie ook dat jongens in een zwart gat komen als hun profjaren voorbij zijn. Ze raken alles kwijt, terwijl ze zoveel kunnen bereiken.”

Doorzetten

De (oud-) spelers geven de leerlingen allemaal een boodschap mee: Haal je diploma. “Met dezelfde discipline waarmee je traint voor voetbal, kan je ook je school halen”, legt Platvoet uit. “Vaak behaal je ook succes als professional vanwege de discipline die je hebt opgebouwd om hard te werken voor alles.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.