Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oekraïners in pastoriewoningen Beuningen en De Lutte: 'We willen daar vooral gezinnen huisvesten'

Marian20 Oosterbroek
Marian Oosterbroek, wethouder
Beeld: Twente FM

De parochie Lumen Christi en de gemeente Losser gaan Oekraïense vluchtelingen opvangen in de pastoriewoningen in Beuningen en de Lutte. “In samenwerking met de kerken uit De Lutte en Beuningen hebben we deze twee woningen in kunnen richten voor Oekraïners. We zijn daar heel erg blij mee”, zegt wethouder Marian Oosterbroek.

De gemeente Losser heeft een inspanningsverplichting van 147 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Nu zijn er 101 plekken beschikbaar in Hotel de Grote Zwaan in de Lutte en voormalig Hotel Marktzicht in Losser.

Begin december gaf het college aan dat de gemeente 25 statushouders uit Hotel de Grote Zwaan kon begeleiden naar een woning, waardoor er plek kwam voor nog eens 25 Oekraïners in dit hotel, waardoor er nog 21 Oekraïners door de gemeente opgevangen moesten worden.

“Als parochie hebben we een verantwoordelijkheid om onze medemens die op de vlucht is voor oorlog en geweld te helpen”

Gezinnen huisvesten

Met de toevoeging van de pastoriewoningen komen er maximaal 22 plekken bij. “We willen daar met name gezinnen huisvesten. De opvang in hotels is met name voor gezinnen voor de langere termijn minder geschikt. Een huiselijke omgeving in een pastorie is een hele mooie opvang. We kunnen nu 22 Oekraïners een kwalitatief hele mooie plek geven.”

Nijpend tekort opvangplekken

Beide pastoriewoningen zijn vanaf 23 december beschikbaar. “We vinden dat we als parochie een verantwoordelijkheid hebben om onze medemens die op de vlucht is voor oorlog en geweld te helpen”, zegt Harry Nijhuis van het parochiebestuur van Lumen Christi. “Zo kunnen we vluchtelingen een onderdak bieden en een bijdrage leveren aan de oplossing van het nijpende tekort aan opvangplekken.”

Rondleiding omwonenden

Omwonenden worden uitgenodigd voor een rondleiding op vrijdagmiddag 22 december.
De gemeente huurt de pastoriewoningen van de parochie Lumen Christi. De woningen worden in ieder geval gehuurd tot 1 januari 2025. Eind 2024 wordt besloten of de opvang verlengd wordt.

Taakstelling

Met de opvang in de beide pastoriewoningen voldoet de gemeente Losser aan haar taakstellingen betreffende de opvang voor Oekraïners. Ook voldoet de gemeente aan de beoogde opvang voor statushouders.

Crisisopvang asielzoekers

Alleen de asielopgave is nog een probleem. “We zijn druk bezig met het zoeken van geschikte locaties daarvoor”, vertelt Oosterbroek. “Vorige week kregen de gemeente een smeekbede van de staatssecretaris om voor vluchtelingen crisisopvang te openen. We kijken nu of in de gemeente een crisisopvang gerealiseerd kan worden. We hebben daarover nog geen beslissing genomen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.