Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Bewoners Thiemshof Hengelo willen hun ontmoetingsruimte terug: 'We zitten al ruim een jaar thuis'

231221 thiemshof hengelo GOOGLE
Op de begane grond van de Thiemshof konden bewoners en omwonenden elkaar tot eind 2021 vrijwel dagelijks ontmoeten.
Beeld: Google

De gemeente Hengelo heeft de mond vol van wijkgericht werken en wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen, maar ondertussen lijkt het of overal in de stad ontmoetingsruimtes worden gesloten. Bewoners van de Thiemshof togen woensdagavond naar het stadhuis om voorafgaand aan de raadsvergadering een petitie aan te bieden aan wethouder Luttikholt. "We kwamen hier dagelijks sjoelen, koersballen en kaarten. Nu zitten we al meer dan een jaar thuis."

Sjoelen en koersballen

Op de begane grond van de Thiemshof, een appartementencomplex op de hoek Bornsestraat/Dennenbosweg tegenover Van der Poel IJs, konden bewoners en omwonenden elkaar tot eind 2021 vrijwel dagelijks ontmoeten. Frans van Rooijen is een van hen. Hij organiseerde er jarenlang sjoel- en koersbalwedstrijdjes: "Er waren dagen dat hier wel 50 tot 60 mensen kwamen om elkaar te ontmoeten en leuke dingen te doen. Nu kan dat niet meer. Alleen op de dinsdagmorgen kunnen we hier nog samen een kopje koffie drinken. De eigenaar wil de ruimte wel beschikbaar houden voor ons, maar dan moet Wijkracht het weer gaan huren."

“We kunnen niet op elke honderd meter iets faciliteren. Dat wordt onbetaalbaar.”

Wijkhuyzen

Die eigenaar is Twinta, de vastgoedtak van zorgorganisatie Carintreggeland. Directeur Herman Munster: "Wij willen ruimtes zoals deze dolgraag verhuren, zodat bewoners en mensen uit de wijk er terecht kunnen. Zoals deze ruimte zijn er meer in Hengelo en vrijwel allemaal moeten ze sluiten, omdat de gemeente heeft besloten dit soort zorg te concentreren in drie zogenoemde 'wijkhuyzen'. Maar voor veel mensen is de afstand naar die wijkhuyzen veel te groot. Als Wijkracht de ruimte niet meer wil huren, zullen wij deze gaan ombouwen tot kantoren voor eigen gebruik."

Wijkhuys Nijverheid Vereijken Chris
Lees ook
Hengelo lijkt Wijkhuyzen definitief te omarmen: 'De projectfase is voorbij, nu structurele subsidie'

Minder eenzaamheid

Volgens Munster slaat Hengelo de plank volledig mis. En dat vindt ook Vincent Mulder, raadslid namens de SP. Hij snapt de beweging van het gemeentebestuur niet: "In alle beleidsstukken lees je dat Hengelo streeft naar minder eenzaamheid onder inwoners, dat ze met wijkgerichte aanpak mensen ondersteuning wil bieden daar waar ze wonen en dat ze daarbij gebruik willen maken van de bestaande infrastructuren, zoals scholen en wijkcentra. Waarom wordt deze ontmoetingsruimte dan de nek omgedraaid?"

Stichting Welzijn Ouderen Hengelo

Misschien omdat de huur nu hoger ligt dan voorheen? Dat is namelijk wel een ding. Toen deze ruimte eind vorige eeuw in gebruik werd genomen, was de Stichting Welzijn Ouderen Hengelo (afgekort SWOH, wat nu Wijkracht is) nog onderdeel van Carint, net zoals Twinta. Door deze 'broekzak-vestzak-constructie' kon de huur laag worden gehouden.

Toen de SWOH in de vorm van Wijkracht onafhankelijk werd en een subsidierelatie kreeg met de gemeente bleef die lage huurprijs gehandhaafd, maar Munster zegt dat een nieuwe huurafspraak een hogere huurprijs zal gaan betekenen: "Ze huurden deze ruimte vroeger voor een bedrag lager dan de huurprijs van één woning, terwijl het om fors meer vierkante meters gaat. En daarbij zijn de stookkosten enorm gestegen. Er zal dus wel geld bijmoeten. Maar dan nog: het is gewoon een kwestie van keuzes maken."

“Laat duidelijk zijn dat wij de voorkeur hebben voor een ontmoetingsruimte.”

'Geen partij'

Wethouder Marie-José Luttikholt vindt dat de gemeente geen partij is in deze kwestie: "Twinta heeft besloten deze ruimte te verbouwen. Daarbij zijn er in de buurt van de Thiemshof activiteiten voor ouderen in De Klokstee (een half uur lopen voor mensen die goed ter been zijn, red.). Als gemeente zijn we momenteel druk met een zogeheten 'vlekkenplan': waar is er al wel wat en waar moet er iets worden georganiseerd? We kunnen namelijk niet op elke honderd meter iets faciliteren. Dat wordt onbetaalbaar. Als een eigenaar dan zelf besluit om zo'n ruimte te verbouwen is dat zijn goed recht. Daar zijn wij geen partij in."

Munster wil die laatste zin graag nuanceren: "Wij gaan alleen verbouwen als Wijkracht niet opnieuw wil huren. Laat duidelijk zijn dat wij de voorkeur hebben voor een ontmoetingsruimte."

Reactie Wijkracht

Wijkracht is gevraagd om een reactie, maar de verantwoordelijk manager is met vakantie. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat Wijkracht naast de drie wijkhuyzen in Hengelo nog 'vijf à zes ontmoetingsplekken' faciliteert.

Wordt vervolgd.

Op de video hieronder houdt bewoonster Marijke ten Tije een pleidooi voor het openhouden van de ontmoetingruimte in de Thiemshof:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.