Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fietsbandenproducent A. Dugast verhuist na anderhalf jaar alweer van Oldenzaal naar Thailand

20232404 Oldenzaal Dugast Bandenkoning Richard
Beeld: Twente FM

Het lijkt wel een aflevering uit het populaire tv-programma 'Ik Vertrek'. Anderhalf jaar geleden waren bij de opening van een nieuw bedrijfspand nog olympische kampioenen als Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Hennie Kuiper ingevlogen, eind december vertrekt de specialistische bandenfabrikant A. Dugast alweer uit Oldenzaal. Het van oudsher Italiaanse Vittoria Banden, eigenaar sinds 2021, heft de bedrijfshal op en daarmee verdwijnen ook veel soorten banden van dit merk.

Daarmee komt ook een einde aan de betrokkenheid van Denekamper 'fietsbandenprofessor' Richard Nieuwhuis bij A. Dugast, hij nam dit bedrijf in 2002 over van de Franse naamgever.

Ze stonden enthousiast en gebroederlijk naast elkaar twee jaar geleden toen de Italiaanse firma Vittoria A. Dugast overnam. Directeur Stijn Vriends van Vittoria Benelux en Nieuwhuis. De bedoeling was niet alleen te innoveren, maar ook te investeren. Dat gebeurde in de zomer van 2022 met een nieuw pand in Oldenzaal. De essentie zou niet veranderen. Als Hoogland of Sporter van 2023 Mathieu van der Poel een nieuw type band wilde proberen, hoefden ze Nieuwhuis maar te bellen of appen.

20232404 Oldenzaal Dugast Bandenkoning Richard Foto Twente FM
Lees ook
Dit Twentse bedrijf maakt de fietsbanden voor wielertoppers als Mathieu van der Poel en Marianne Vos
“Contact met de renners”

‘’Dat contact met de renners zelf is heel belangrijk en dat blijft de kracht van A. Dugast. Zo kunnen we direct inspelen op behoeften. Ook als een baanrenner op het laatste moment materiaal voor een windtunneltest nodig heeft of een crosser komend weekend plotseling met andere tubes wil rijden.’’

Snel schakelen

Achteraf ietwat pijnlijk is de vergelijking die Nieuwhuis daarna maakte. ‘’Een producent die in Azië de banden laat maken, kan lang zo snel niet schakelen. We zijn nu met vier man in de weer om ongeveer 13.000 banden per jaar te produceren. Maar ik heb nog zoveel ideeën voor productinnovatie. Die stap kan ik zelf niet maken, daar heb ik een bedrijf voor nodig waar men mijn producten op waarde schat, maar met een veel groter netwerk. Dat vond ik bij Vittoria. We willen er nu samen voor zorgen dat A. Dugast nog meer mensen bereikt."

'Strategische stap'

Maar deze maand kwam het bericht dat het gedaan was met de fabriek in Oldenzaal. ‘’In een strategische stap richting innovatie en duurzaamheid kondigt Vittoria Group aan dat de geavanceerde fabriek in Bangkok, Thailand, zal beginnen met de productie van de A Dugast cyclocross-serie’’, klinkt het in een persbericht.

‘’Het nieuwe hoofdstuk ontvouwt zich met de productie in Thailand, waar Vittoria's fabriek van wereldklasse traditioneel vakmanschap naadloos combineert met de modernste technologie. De Thaise vakmensen, die de onschatbare kennis van Richard hebben overgenomen, zullen de traditie van uitmuntendheid bij het produceren van A Dugast-banden voortzetten. Deze belangrijke stap zorgt ervoor dat de geest van A Dugast voortleeft, waarbij Thais vakmanschap wordt gecombineerd met een milieubewuste, koolstofneutrale productiefaciliteit – een primeur voor fietsbandenfabrieken.’’

20230424 Dugast banden wielrenners Oldenzaal Still video Twente FM
Beeld: Still reportage Twente FM

Richard Nieuwhuis, zegt nu in datzelfde bericht. ‘’De afgelopen 21 jaar van de Nederlandse productie van A Dugast was een geweldige rit, ik had graag langer de nichemarkten willen bedienen.. Ik ben ons team van veeleisende klanten, onze altijd leverende leveranciers en natuurlijk de beste collega's die ik me kan wensen voor altijd dankbaar. Dankzij dit team kan ik met trots terugkijken. Nu op naar nieuwe avonturen", zegt de Denekamper, zijn vertrek bevestigend.

Stijn Vriends van Vittoria spreekt zijn dankbaarheid uit en zegt: "Wij danken Richard en het hele A Dugast-team voor de fantastische samenwerking de afgelopen jaren. Met onze productiefaciliteit van wereldklasse in Thailand zijn we klaar om cyclocross te bedienen, wereldwijd met hoogwaardige banden voor vele jaren.

"Als onderdeel van deze evolutie zal de A. Dugast-fabriek in Nederland eind 2023 stoppen. De niet-cyclocross-productlijn van A, Dugast zal worden vervangen door andere Vittoria- producten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.