Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Buizerds zijn gevlogen: ook allerlaatste villa in Enschedese nieuwbouwwijk kan gebouwd worden

20231227 Buizerd Leuriks Oost Enschede bouwplan nieuwbouw Wilco Louwes
Het buizerdnest in het plangebied van Leuriks-Oost is verlaten, dus ook de laatste kavel wordt in ontwikkeling gebracht.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Ook de 75ste kavel in nieuwbouwplan Leurik-Oost wordt ontwikkeld voor woningbouw. Eerder werd de kavel noodgedwongen uit het plan geschrapt, vanwege de aanwezigheid van een buizerdnest. Maar nu er al twee jaar geen activiteit rondom het nest is waargenomen, wil de gemeente Enschede het bestemmingsplan van de villawijk aanpassen om de allerlaatste kavel beschikbaar te stellen.

Leuriks-Oost heeft lange geschiedenis. Al in 2009 lag er een plan voor 110 woningen in het gebied dat wordt omsloten door de Oostweg, Gronausestraat en Keppelerdijk. Een paar jaar later ging het in de prullenbak, onder meer omdat de gemeente bij de Raad van State niet kon aantonen dat er behoefte was aan zoveel woningen in het dure segment. Een aangepast plan voor 74 woningen doorstond de juridische proef vorig jaar wel.

Geen activiteit

Al was het wel omdat er in het midden van het plangebied één kavel minder was ingetekend dan aanvankelijk de bedoeling was, omdat het in de beschermcirkel van een buizerdnest lag. Een buizerdnest moet gedurende het hele jaar beschermd worden. De afgelopen twee jaar is er echter geen activiteit in en rondom het nest het geweest en bovendien verkeert de broedplek in een vervallen staat.

Thumbnail met split screen 1
Lees ook
Bouwkavel kopen? In Enschede controleert de gemeente eerst of je geen crimineel verleden hebt

De gemeente concludeert dat het buizerdpaar is vertrokken, dus dat er ook geen reden meer is om de bouw van de 'ontbrekende' woning in Leuriks-Oost tegen te houden. Er is daarvoor een aanpassing op het bestemmingsplan gemaakt. De gemeenteraad moet er nog wel mee akkoord en ook zijn er zienswijzen mogelijk.

Vrije kavels gaan hard

Ondertussen is de nieuwe villawijk, bedoeld om hoogopgeleide talenten in de stad te houden, volop in ontwikkeling. De eerste lichting van 32 kavels is verkocht en de eerste woningen staan zelfs al in de steigers. Nu gaat het met de vrije kavels in Enschede toch al goed: in bouwplannen 't Vaneker bij de voormalige vliegbasis, 't Zeggelt in de binnenstad en Janninkkwartier langs de Zuiderval zijn alle kavels verkocht of in optie.

Nieuw stulpje

En het buizerdpaar? Ook dat heeft een ander stulpje gevonden, zo lijkt het. 'Activiteiten afgelopen maand van een buizerdpaar rondom een bosje zo'n 500 meter ten zuidwesten van de oude horst verwijzen naar een mogelijk nestlocatie op de desbetreffende plek', concludeert de gemeente. Het gaat mogelijk om hetzelfde paar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.