Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stroadl Festival Oldenzaal: Daverend slotakkoord voor het goede doel

Stroadl Festival Toontje Lager
Beeld: Erik Mesie

Het Stroadl Festival, het evenement voor het goede doel waarmee traditiegetrouw in Oldenzaal het jaar muzikaal wordt afgesloten, vindt dit jaar plaats op vrijdag 29 december. De muzikale hoofdact is Toontje Lager, daarnaast zijn er nog zeven andere bands te beluisteren in diverse horecagelegenheden in de Oldenzaalse binnenstad. De opbrengst van het evenement, georganiseerd door de stichting Noot voor Nood (een spin off van het Stroat Ensemble) gaat volledig naar School’s Cool.

Dit is een landelijke hulporganisatie voor kinderen/jongeren die een ondersteunend iemand nodig hebben om op een succesvolle manier door de schoolperiode te komen. Na Enschede en Hengelo is School’s Cool op kleine schaal begonnen in Oldenzaal. Om de Oldenzaalse jeugd te kunnen helpen heeft School’s Cool fondsen en mentoren nodig. De opbrengsten van het Stroadl Festival vormen een mooie aanzet om School’s Cool tot een succes te maken.

Problemen in de thuissituatie

Kinderen van 11 tot 18 jaar komen in aanmerking voor een mentoraat van School’s Cool. Niet alle kinderen hebben iemand thuis of in hun omgeving die hen kan ondersteunen bij hun schoolwerk. Dat kan zijn omdat de ouders het Nederlandse schoolsysteem niet kennen of omdat zij de taal onvoldoende machtig zijn. Ook zijn er ouders die zelf weinig of geen onderwijs hebben genoten. Ook kan het zijn dat er in de thuissituatie andere problemen zijn, waardoor er weinig aandacht is voor de leerling.

Zachte landing in voortgezet onderwijs

De vroegste start ligt aan het einde van groep 8. Kinderen die het wel in zich hebben, maar ook extra begeleiding nodig hebben, landen zo op een zachte manier in het voortgezet onderwijs. De oudste leerlingen zitten bij de start van het mentoraat in het laatste jaar van het voortgezet onderwijs. De vrijwillige mentor verleent hulp bij de jongere thuis. Vaak is School’s Cool de enige hulpverlener die achter de voordeur komt.

Toontje Lager zonder Bert

Muzikale hoofdact van het Stroadl Festival, Toontje Lager, heeft een bijzondere link met Oldenzaal. Of, liever gezegd, had. Want de in Oldenzaal geboren en getogen Bert Hermelink was weliswaar medeoprichter, toetsenist en muzikaal brein van Toontje Lager, maar maakt alweer een aantal jaren geen deel meer uit van de in de jaren ’80 razend populaire Nederlandstalige band. In 2019 maakte zanger Erik Mesie een ‘doorstart’ en blijkt het repertoire van Toontje Lager, met hits als Zoveel te doen, Stiekem gedanst, Net als in de film en Lente in Twente, nog altijd springlevend. Toontje Lager staat vrijdagavond vanaf 21.30 u. op het podium van Ter Stege.

Brood trip als slotakkoord

Als ‘voorafje’ trapt de formatie Down South het Stroadl Festival bij Ter Stege om 20.30 u. af met eigen interpretaties van de betere popsongs van onder meer Coldplay, Snow Patrol, Son Mieux, The Cranberries, David Bowie en Ilse de Lange. Go Nutz zorgt vanaf middernacht bij Ter Stege voor een daverende afsluiting van het festival met een dampende trip door de muzikale nalatenschap van Neerlands grootste rocklegende: Herman Brood. Verder zijn er vrijdagavond optredens van Penny Rich (De Engel), The Dirty Town Bastards (Hypotheekje), Alex & Friends (De Bestemming), Seven Hills Horses (De Bombazijn) en van eigen Oldenzaalse bodem Rick & Roll and the Crazy Cadillacs (Van Ouds).

icon_main_info_white_glyph

Informatie

Alle entreegelden van het Stroadl Festival gaan volledig naar het goede doel van dit jaar: School’s Cool. Daarnaast staan er, net als in voorgaande jaren, weer spaarpotjes bij alle Oldenzaalse kassa’s, bedoeld om zoveel mogelijk kleingeld in te zamelen. Tenslotte wordt er een Stroadl-kunstwerk geveild, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Alle kosten van het festival worden betaald door sponsoren, de deelnemende horeca, de gemeente en enkele organisaties. Dankzij deze bijdragen kunnen alle opbrengsten 100 procent naar het goede doel: Schools Cool. Passe-partoutkaarten voor het Stroadl Festival (10 euro) zijn vrijdag te koop in de tent op de Groote Markt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.