Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oldenzaal staat niet te trappelen om extra asielzoekers op te vangen

Spreiding asielzoekers
De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de voormalige school De Windroos aan de Bentheimerstraat in Oldenzaal wordt met een jaar verlengd.
Beeld: Twente FM

Terwijl de beoogde nieuwe rechtse regeringscoalitie probeert de spreidingswet te traineren dan wel te torpederen, zijn er op lokaal niveau allerlei initiatieven om de overvolle opvanglocatie voor asielzoekers in Ter Apel te ontlasten. Zo riep Maarten van der Waal (D66) tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van het jaar in Oldenzaal in een motie op om extra tijdelijke noodopvang binnen de gemeente zoeken. Zijn morele appèl vond weinig weerklank.

Op de PvdA en Groen Links na stemden alle fracties tegen de motie. Met als meest gehoorde argument dat Oldenzaal al genoeg doet aan de (nood)opvang van asielzoekers. Wethouder Rob Christenhusz wees er op dat er in regionaal verband gezocht moet worden naar echte crisisnoodopvang. “Dan moet je denken aan hotels, kloosters en vakantieparken. Daar wordt ook over gesproken aan de Twentse regietafel.”

‘Slecht noaberschap’

Van der Waal vond het allemaal maar van ‘slecht noaberschap’ getuigen. Hij noemde in zijn motie de voltallige gemeenteraad van Stadskanaal, die de rest van de Nederlandse gemeenten opriep om niet meer weg te kijken en een bijdrage te leveren, als lichtend voorbeeld. Met 342 gemeenten in ons land moet het volgens hem toch mogelijk zijn om drie- tot vierduizend tijdelijke opvangplekken te vinden.

Voorrang statushouders en vluchtelingen?

Dat ook op lokaal niveau de partijen in deze kwestie soms diametraal tegenover elkaar staan, bleek wel uit vragen van de fractie van Solidair Oldenzaal in hoeverre het voornemen om statushouders en vluchtelingen voorrang te verlenen bij huisvesting in een sociale huurwoning gevolgen heeft voor de lange wachttijden op sociale huurwoningen in Oldenzaal. Volgens wethouder Rob Christenhusz, die zich baseerde op cijfers van WBO Wonen, zijn die gevolgen ‘marginaal’.

Opvang Oekraïners met jaar verlengd

Intussen heeft het college besloten om de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de voormalige school De Windroos aan de Bentheimerstraat in Oldenzaal met een jaar te verlengen, tot 1 maart 2025. Dit, omdat op dit moment niemand kan voorspellen hoe lang de oorlog in Oekraïne nog duurt, maar de verwachting is dat de opvang van vluchtelingen uit dat land nog langere tijd nodig zal zijn en mogelijk nog moet worden uitgebreid. Het college vindt het belangrijk dat Oldenzaal hieraan blijft bijdragen. De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de voormalige school verloopt tot nu toe probleemloos. Zo organiseerden omwonenden afgelopen jaar een activiteit om elkaar over en weer beter te leren kennen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.