Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Fuserende Twentse bibliotheken schrappen alle te laat-boetes

Bibliotheekhengelo stock 1twente
Beeld: 1Twente

Wie nog een boek heeft liggen van de bibliotheek van Hengelo, Oldenzaal of Hof van Twente hoeft voortaan niet bang te zijn dat ze een boete moeten betalen. De zogenaamde ‘telaatgelden’ zijn sinds het nieuwe jaar geschrapt. Ook de nog uitstaande boetes worden niet meer geïnd. De maatregel is geschrapt om te vieren dat de gezamenlijke bibliotheken nu verder onder de naam Bibliotheek Twente.

'Cadeautje'

Het schrappen van de telaatgelden moet volgens de bieb worden gezien als een cadeautje voor de formele fusie van de drie bibliotheken. “De uitleentermijn van 4 weken blijft wel bestaan, maar als het even niet lukt om een boek in te leveren krijg je daar geen boete over.” Mensen kunnen nog thuisliggende boeken boetevrij inleveren.

Boetes

Begin vorig jaar was zestig procent van alle Nederlandse bibliotheken op een één of andere manier boetevrij. Tot voor kort betaalden leden in Hengelo 0,15 cent per dag dat het boek te laat is ingeleverd, met een maximumboete van vijf euro per boek. In Hof van Twente was de boete 0,25 cent per boek per dag.

Bibliotheekhengelo stock 1twente
Lees ook
Bibliotheken Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal gaan formeel fuseren

Bibliotheek Twente

De samenwerking tussen de verschillende vestigingen was al een tijd bezig. Afgelopen april maakte de bibliotheken al bekend te gaan fuseren. Voor de biebbezoeker veranderd er niets: “We worden dan wel wat groter, maar in de lokale vestigingen merk je er weinig van en blijven we gewoon met beide benen op de grond”, zegt de bibliotheek.

Naast het schrappen van de boetes, krijgt de bibliotheek ook een nieuwe website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.