Verkeer
Stuur appje
Zoek

Waterstanden in Regge en Dinkel zakken: Waterschap Vechtstromen neemt de schade op

Regge buiten de oever
De Regge buiten haar oevers
Beeld: N. Wesselink

Wateroverlast in Twente zit er de komende weken, ook gezien de weersverwachting, niet aan te komen. “Op dit moment hebben we nog wel te maken met de neerslag die al gevallen is en afgevoerd gaat worden”, zegt Martijn Heuvelmans van Waterschap Vechtstromen in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Hoe is het met de waterafvoer in de Dinkel en de Regge? | Martijn Heuvelmans Waterschap Vechtstromen
.

“Het water in de Dinkel is al redelijk gezakt. Op de Regge hebben we donderdag nog een piekje gehad en op de Vecht komt nog een piekje, maar die zijn niet meer zo extreem als tijdens de feestdagen.”

Overleg met buren over de grens

Heeft het water van de Dinkel bepaalde niveaus bereikt, dan overlegt het waterschap met de buurtwaterschappen in Duitsland. De Dinkel ontspringt in Duitsland, meandert door Twente en gaat de Duitse grens weer over. “Uiteindelijk komt het Dinkelwater weer via de Vecht terug in Nederland. We kijken ook naar meetpunten in Duitsland, zowel voor de Dinkel als voor de Vecht. Zodat we weten wanneer het water stijgt.”

“De grond is verzadigd, taluds zijn verzakt, er kan schade zijn ontstaan aan het watersysteem”

Inspectie

Momenteel zijn de waterstanden langzaam aan het zakken, en dat betekent dat Waterschap Vechtstromen langzamerhand de schade op gaat nemen. “De grond is verzadigd, taluds zijn verzakt, er kan schade zijn ontstaan aan het watersysteem. Ook de dijken, voor zover wij die bij Vechtstromen hebben, gaan we inspecteren en ook daar gaan we schade, als die er is, herstellen.”

Grote schade verwacht Heuvelmans niet: “De schade beperkt zich meestal tot afgekalfde taluds: oeverkanten van watergangen die ingezakt zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.