Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pinnen verraadt verdachte van overval op Hengelose winkel; jonge caissière staat doodsangsten uit

240108 overval aldi hengelo RTV OOST
Bij de overval op de Aldi aan het Dikkersplein maakte de overvaller een kleine 500 euro buit.
Beeld: RTV OOST

Ze stond doodsangsten uit: een 16-jarig meisje dat in april vorig jaar in de Aldi in Hengelo aan het werk was om wat bij te verdienen. Een man, bedekt met een muts en mondkapje, kwam bij haar aan de kassa om een blikje drinken af te rekenen en trok uit het niets een pistool en eiste geld. Vrijdag moest de man voor de rechtbank verschijnen. Het OM eiste drie jaar gevangenisstraf.

Energiedrankje

De verdachte is een 42-jarige man uit Enschede. Bij de overval op de Aldi aan het Dikkersplein maakte hij een kleine 500 euro buit. Volgens het Openbaar Ministerie zou de Enschedeër de winkel in zijn gelopen om een energiedrankje te halen en vijf euro te pinnen. Toen de – op dat moment 16-jarige – caissière het briefje van vijf wilde pakken, eiste de overvaller: "Ik wil dat in tientjes!". Daarbij dreigde hij met een pistool.

Meteen daarna duwde de man de handen van het kassameisje weg van geldlade en graaide een flinke hoeveelheid tientjes uit de kas. Met de buitgemaakte 490 euro vluchtte de man de winkel uit.

“Bij de Aldi kom ik helemaal niet, ik heb daar allang een winkelverbod.”

Pinpas

De politie kwam de verdachte al vrij snel op het spoor; de bankpas waarmee de overvaller het blikje Red Bull had betaald, was namelijk de dag voor de overval gebruikt in de naastgelegen Jumbo om geld op te nemen. Op camerabeelden van deze pintransactie is de verdachte te zien.

Hij geeft zelf toe dat hij degene op de beelden is. Wel ontkent de verdachte dat hij degene is die de Aldi heeft overvallen. De gebruikte pinpas was namelijk een gezamenlijke pas van verslavingszorg Tactus. Volgens hem is de reden waarom hij niet de dader kan zijn heel simpel: "Ja, dat bij de Jumbo was ik wel. Maar bij de Aldi kom ik helemaal niet, ik heb daar allang een winkelverbod."

Balletjespistool

Enkele weken na de overval is de Enschedeër gearresteerd. Bij de huisdoorzoeking vond de politie onder andere een balletjespistool. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de overval is gepleegd met dit speelgoedwapen. Zo zou de vriendin van de verdachte hebben verklaard dat hij een paar dagen voor de overval het balletjespistool zou hebben uitgetest op zijn slaapkamer.

De officier van justitie beschouwt ook de afgetapte telefoon- en voicemailgesprekken van de vriendin als bewijsmateriaal. In deze gesprekken zou de vrouw aan een kennis hebben toegegeven dat haar vriend de pinpas van Tactus had gebruikt bij de overval. "Die kerel neemt één keer die pas mee en doet gelijk een overvalletje", zou ze hebben opgebiecht.

'Vrouwtje'

De verdachte vertelt de rechter dat hij het vermoeden heeft dat hij er wordt 'ingeluisd'. Volgens hem zou een 'kennis van de verslavingszorg achter zijn vrouwtje aanzitten'. Hij suggereert dat deze persoon hem heeft willen valstrikken, zodat die met zijn vriendin kon vertrekken. Als bewijs hiervoor geeft hij de belastende verklaring die de kennis over hem heeft afgelegd bij de politie.

De Enschedeër heeft een flink strafblad met een onder andere een straatroof en – zoals hij het zelf noemt – 'winkeldiefstalletjes'. Ook zegt hij vrijdag in de rechtbank zich niet te kunnen herinneren wat hij op die bewuste dag in april heeft gedaan: "Ik was in die periode gewoon een alcoholist. Dus ik weet alles niet meer precies."

'Zeer actieve veelpleger'

Volgens de openbaar aanklager kan er wettig en overtuigend worden bewezen dat de 42-jarige Enschedeër degene is die de overval heeft gepleegd. Volgens haar is het aangetroffen balletjespistool, samen met de tapgesprekken van de vriendin, de 'smoking gun' in deze zaak.

Ze noemt de verdachte een 'zeer actieve veelpleger', en eist, mede vanwege de kans op herhaling, een gevangenisstraf van drie jaar. "Hij heeft deze daad puur voor eigen gewin gepleegd. Een daad waarbij geen enkele rekening is gehouden met de slachtoffers."

Uitspraak

De advocaat van de Enschedeër pleit voor vrijspraak. Hij stelt dat het simpelweg niet kan worden bewezen dat zijn cliënt degene is geweest die de overval heeft gepleegd. "De overvaller had een muts op, en een mondkapje voor, dan valt het simpelweg niet te zien", aldus de raadsman.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.