Verkeer
Stuur appje
Zoek

Slachtoffer (19) verkrachting op klaarlichte dag in hartje Enschede: "Durf niet meer alleen over straat"

20231027 Noorderhagen Van Lochemstraat Jumbo Enschede Google Maps
De parkeerplaats achter de Jumbo waar het allemaal misging.
Beeld: GoogleMaps

Op klaarlichte dag, midden in het centrum van Enschede. Niet het meest voor de hand liggende scenario voor een verkrachting, maar toch gebeurde het. In december 2022 wordt een 19-jarige vrouw meegelokt naar de parkeerplaats achter de Jumbo Noorderhagen en daar vervolgens mishandeld en verkracht. Deze maandag moet de 22-jarige verdachte voor de rechtbank in Almelo verschijnen, waar de emoties hoog oplopen. "Ik hoop dat je doodvalt", zo wenst het slachtoffer de verdachte Israel M. toe.

Op de parkeerplaats achter de Jumbo Noorderhagen in Enschede gaat het ruim een jaar geleden helemaal mis. Om vijf voor tien 's ochtends roept de 22-jarige verdachte Israel M. uit Sierra Leone de op dat moment nog 19-jarige verdachte bij zich met de vraag: "Do you have a minute for me?" Nadat de vrouw reageert, slaat de man toe. Hij lokt haar mee en verkracht haar.

Opgewonden

Vandaag geeft de verdachte voor de rechtbank in Almelo toe dat hij de vrouw heeft verkracht. Volgens RTV Oost verklaart hij dat hij die dag niet van tevoren van plan was iemand te verkrachten, maar dat het plotseling in hem opkwam toen hij het slachtoffer haar fiets zag parkeren. Op de vraag van de rechter waarom hij het dan toch heeft gedaan, antwoordt hij – zoals hij de gehele zitting doet – kort: "Ik was opgewonden."

Nadat M. het slachtoffer mee heeft genomen naar de parkeerplaats wordt hij agressief. Hij stompt de vrouw enkele keren in haar gezicht, trekt de kleding van haar lijf en dwingt haar om voorover te bukken. Na het vergrijp vlucht de vrouw hysterisch naar haar werk, waar ze wordt opgevangen door collega's. Nog diezelfde ochtend wordt dna-onderzoek gedaan. Daarbij zijn speeksel- en spermaresten van Israel M. aangetroffen.

'Durf niet alleen over straat'

In de rechtbank zegt het slachtoffer dat ze het gevoel had dat ze het niet zou overleven, met name als ze om hulp had roepen: "Ik dacht echt dat ik dood zou gaan. Ik wist dat hij mij niet zou laten gaan." Verder wenst de vrouw de verdachte nog iets toe: "Ik hoop dat je doodvalt."

20231027 Noorderhagen Van Lochemstraat Jumbo Enschede Google Maps
Lees ook
Verdachte van verkrachting in Enschede maakt loodzware zitting nog moeilijker voor slachtoffer

De jonge vrouw is na wat haar is overkomen in een depressie beland nog steeds extreem bang: "Ik durf tegenwoordig niet meer alleen over straat te lopen." Ook is ze woest over wat er een paar maanden terug is gebeurd. Oorspronkelijk stond de rechtszaak gepland voor oktober, maar werd de zitting naar latere datum verschoven omdat M. last-minute een andere advocaat in wilde schakelen.

Naakt op het spoor

In het politiedossier staan opvallende details over M, die zowel een Sierra Leoons als Italiaans paspoort bezit. De nacht voor de verkrachting bracht hij door bij het Leger des Heils in Enschede, hij was van plan om die dag terug te keren naar zijn tweede thuisland, Italië. Hij had namelijk die ochtend al een tas met kleren verstopt op het station van Enschede, om de trein naar het Zuiden te pakken.

Noorderhagen
Lees ook
Zedendelict in de binnenstad van Enschede: 21-jarige verdachte zit in de cel

In de zomer van 2022 blijkt M. al eens door de politie is aangehouden vanwege een opmerkelijke reden. De verdachte moest toen namelijk naakt - en in verwarde toestand - van het spoor gehaald worden. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum stellen dat de Sierra Leoner in mindere mate toerekeningsvatbaar is. Op de vraag of het een goed idee is om de man weer zelfstandig terug te laten keren in de maatschappij, reageert de expert resoluut: "Dat is buitengewoon gevaarlijk. Dat lijkt me geen goed idee."

Vooraf gepland

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van twee jaar met tbs tegen de verdachte. Volgens de openbaar aanklager is er in dit geval geen sprake van totale ontoerekeningsvatbaarheid. Het vermoeden is dat de verdachte de verkrachting vooraf heeft gepland. "De twee hebben eerder eens contact gehad via Whatsapp. Het heeft er alle schijn van dat de verdachte daar bij de Jumbo stond om haar daar op te wachten. Ook dat hij zijn tas heeft verstopt bij het station duidt erop dat hij snel het land uit wilde vluchtten."

Raadsman Vladimir Lisi geeft aan dat zijn cliënt M. heeft bekend dat hij de vrouw heeft verkracht en veel spijt betuigt. "Het ging hem alleen maar om de seks." De verdachte is bereid de consequenties te aanvaarden. Wel pleit hij voor de rechtbank dat een tbs-maatregel in dit geval niet op zijn plaats is.

De rechtbank in Almelo doet op 22 januari uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.