Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Buren aan te leggen padelbanen Hengelo 'verbijsterd' over uitspraak rechter: 'We gaan in beroep'

230811 padelbanen woolderes bouw harry kamp FOTO FRANKLIN
Afgelopen zomer had Harry Kamp nog de hoop dat de padelbanen er niet zouden komen. Inmiddels lijkt die hoop ijdel. Kamp en z'n buren geven echter nog niet op.
Beeld: 1Twente

De buren van de nieuw aan te leggen padelbanen aan de Nico Maasstraat in de Woolderes zijn 'verbaasd en verbijsterd' over de uitspraak van de rechter in Zwolle. Die heeft hun bezwaren tegen de geplande padelbanen op alle fronten afgewezen. De omwonenden vrezen met name geluidsoverlast en het licht dat de nieuw te plaatsen lichtmasten zullen verspreiden. Ze overwegen in beroep te gaan bij de Raad van State.

Indoor

Tennisvereniging Woolderes zat 37 jaar op deze plek. Al die jaren hoorden Harry Kamp en z'n buren de ballen ook wel heen en weer vliegen, maar padel is toch van een andere orde qua geluid, weet Kamp. "We nemen alleen genoegen met deze banen als het een indoor accommodatie wordt. Dan hoor je de ballen namelijk niet meer." Dat vertelde Kamp vorig jaar tegen 1Twente. Inmiddels lijken Kamp en co. met minder genoegen te moeten nemen.

“Had ons meegenomen naar een padelbaan in de buurt. Dan hadden we zelf kunnen ervaren hoe hard die ballen worden geraakt.”

Trampolinepark

In 2017 gingen de acht tennisbanen dicht en verhuurde eigenaar Robert-Jan Luttikhuis de hal aan trampolinepark Jump XL. Nu wil het in Amsterdam gevestigde The Padellers, een bedrijf met accommodaties op verschillende plekken in Nederland, de banen gaan huren en ombouwen tot een padelcomplex, dat zeven dagen per week en zestien uur per dag geopend is.

Een van Kamps buren - ze wil niet met haar naam in de media - vindt het vooral jammer dat The Padellers, ondanks dat ze zeggen dat ze dat wel gedaan hebben, geen contact met de buurt zoeken: "Had ons bijvoorbeeld meegenomen naar een padelbaan in de buurt. Dan hadden we zelf kunnen ervaren hoe hard die ballen worden geraakt. Dan hadden we er nu ook veel minder hard in gestaan. Nu overwegen we serieus om toch die laatste strohalm, bij de Raad van State, te grijpen."

icon_main_info_white_glyph

Rechtsgang

De rechtbank heeft uitgebreid de tijd genomen om tot een definitief oordeel te komen. Begin 2023 boog de bestuursrechter in Zwolle zich al over de bezwaren uit de buurt. De rechtbank legde de werkzaamheden in mei stil, nadat de rechter had geconstateerd dat de gemeente Hengelo steken had laten vallen bij de vergunningverlening. Hengelo heeft vervolgens wat herstelwerk gedaan en eind december bleek de rechter dat herstelwerk afdoende te vinden: de bezwaren werden ongegrond verklaard. Kamp en z'n buurvrouw hebben met nog drie anderen een actiegroep gevormd. Zij haalden vorig jaar op veertig adressen handtekeningen op. Ze overwegen nu dus de laatste beroepsmogelijkheid: een gang richting de Raad van State in Den Haag.

Geluidshinder

Kamp en z'n buurvrouw beseffen dat ze niet erg sterk staan. Op de punten natuurwaarden, parkeerdruk en lichthinder heeft de gemeente wat aanpassingen aan het oorspronkelijke plan gedaan, waardoor de banen 'gewoon' aangelegd kunnen worden. De geluidshinder is daarmee het enige overgebleven heikele punt.

“Deze uitspraak bevestigt maar weer eens dat het commerciële belang prevaleert boven het welzijn van de Hengeloërs”

'Verdomd lastig'

De Nederlandse Padelbond erkent dat padellen beduidend meer geluid veroorzaakt dan tennis, maar in de wetgeving is daar nog geen aandacht voor. "Daardoor zijn dit soort zaken verdomd lastig. Op dit stuk grond is de bestemming 'sport' met ondersteunende horeca' van kracht. Padel staat daarmee gelijk aan tennis. Er is wetgeving in voorbereiding, maar voor het zover is, zijn we mogelijk jaren verder. Ik verwacht dan ook weinig van ons beroep. Anderzijds willen we er wel alles aan gedaan hebben", aldus de buurvrouw.

230811 padelbanen woolderes bouw harry kamp FOTO FRANKLIN
Lees ook
Buren Nico Maasstraat Hengelo willen 'alleen padelbanen als er een dak op komt'

'Erg kwaad'

Waar ze geen goed woord overheeft voor de handelswijze van The Padellers wil ze de gemeente nergens van betichten. Kamp doet dat wel: "Wat mij betreft bevestigt deze uitspraak maar weer eens dat het commerciële belang prevaleert boven het welzijn van de Hengeloërs."

Hij hekelt met name de wijze waarop de gemeente 'met vier personen naar de rechtszaak kwam om haar gelijk kracht bij te zetten'. Kamp: "Dat heeft ons erg kwaad gemaakt. Dat de gemeente op onze kosten procedeert tegen haar eigen burgers. En wij moeten ook nog eens onze eigen proceskosten en advocaten betalen. Hetgeen in de duizenden euro's loopt."

“Als we dat doen dan is dat altijd om een goede rechtsgang te bevorderen.”

'Dit gebeurt vaker'

Een woordvoerder van de gemeente kan die zware afvaardiging wel verklaren: "Als we dat doen dan is dat altijd om een goede rechtsgang te bevorderen. In dit geval waren drie mensen inhoudelijk bij de zaak betrokken, de vierde persoon is in opleiding en was hier uit belangstelling. Twee van de drie inhoudelijke collega’s zijn jurist: een is betrokken geweest bij het oorspronkelijke besluit, de ander bij de bezwaarfase. De derde collega is een geluidsdeskundige. Het ging dus om drie personen die kennis hebben vanuit de verschillende invalshoeken. Dit gebeurt vaker en bevordert een goede en efficiënte afhandeling."

The Padellers is telefonisch en via mail gevraagd om een reactie. 1Twente heeft nog geen reactie mogen ontvangen. Als die er is, zullen we deze toevoegen aan het artikel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.