Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Burgemeester Bleker wil internationale blik vergroten: 'Minder buitenlandse studenten is nadelig voor Enschede'

Roelof Bleker Ernst Bergboer
Roelof Bleker tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dinsdagavond.
Beeld: Ernst Bergboer

Als het aan burgemeester Roelof Bleker ligt wordt de roep van politiek Den Haag om minder internationale studenten in Nederland toe te laten niet in Enschede opgevolgd. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente, dinsdagavond in het Muziekcentrum, pleitte Bleker juist vóór een veel grotere blik op de rest van Europa en de wereld. In diezelfde toespraak stond Bleker ook stil bij sociaal-maatschappelijke problematiek en de moord op de 15-jarige vluchteling Achmed, eind december aan de Van Lochemstraat.

"Het feit dat er in politiek Den Haag een roep is om minder internationale studenten in ons land te laten studeren, kan voor onze stad en voor onze regio nadelige gevolgen hebben", aldus Roelof Bleker. Volgens de burgemeester blijven veel internationale studenten na hun studie behouden voor het regionale bedrijfsleven en organisaties en dragen zij zo al lange tijd bij aan de groei van onze regio.

Roep om minder buitenlandse studenten

Steeds meer partijen in de Tweede Kamer willen een beperking op de toestroom van internationale studenten. Deze toestroom - feitelijk gaat het om immigratie - is in Enschede een van de belangrijkste redenen waarom het inwoneraantal in de stad überhaupt groeit. Maar nota bene van de Enschedese politicus Pieter Omtzigt mag het wel wat minder met de internationalisering in het onderwijs.

Met zijn partij Nieuw Sociaal Contract pleit Omtzigt onder meer voor het terugbrengen van studies en opleidingen die slechts in het Engels te volgen zijn. En daar zijn er nogal wat van op de Universiteit Twente. Bovendien vinden Omtzigt en andere politici dat die Engelse studies voor buitenlandse studenten niet vanuit de staatskas (studiefinanciering) betaald hoeven worden.

Lobbyen in Brussel

Burgemeester Roelof Bleker denkt daar dus iets anders over. "Dat moet in ieder geval voor onze regio worden aangepast", zegt hij. "Alleen Nederlandse studenten zijn onvoldoende om aan de grote vraag naar arbeidskrachten te voldoen." Aankomende september bestaat de Universiteit Twente (destijds Technische Hogeschool Twente) precies zestig jaar.

Ook pleit Bleker in het jaar van de EU-verkiezingen voor 'meer in en uit Brussel'. De komende jaren krijgt Twente een vaste vertegenwoordiging in het Huis van de Nederlandse provinciën in Brussel. Via deze lobbygroep hoopt de burgemeester onder meer subsidiegelden los te peuteren voor technologie en innovatie. "Als Twente profileren we ons daarom gezamenlijk in Europa, als technologische topregio in het groen." Van het nieuwe kabinet verwacht hij een langjarig plan om de regio Twente te versterken.

Onrust en zorgen

Los van de internationale ambities stond Bleker in zijn nieuwjaarstoespraak ook stil bij de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. "De vraagstukken in onze huidige tijd zijn groot", aldus de burgemeester. "Tegelijkertijd hebben we afgelopen jaar te maken gehad met forse prijsstijgingen. Dat zorgt begrijpelijk voor veel onrust en zorgen."

De conflicten in de rest van de wereld en het groeiende wantrouwen in de (landelijke) politiek en de overheid helpen daar volgens de burgervader niet bij. "We hebben elkaar nodig, we zullen het samen moeten doen", luidt zijn oproep tot saamhorigheid.

“Hoewel het de goede kant op ging met het veiligheidsgevoel in de binnenstad, drukt het intens verdrietige geweldsincident van 22 december ons weer met de neus op de feiten”

Gebeurtenissen zoals de dood van de jonge Achmed, die twee weken geleden werd neergestoken in de binnenstad, tonen volgens Bleker aan hoe kwetsbaar het leven is. "Het bezoek aan de ouders en pleegouders van Achmed heeft diepe indruk op mij gemaakt. Hoewel het de goede kant op ging met het veiligheidsgevoel in de binnenstad, drukt het intens verdrietige geweldsincident van 22 december ons weer met de neus op de feiten." Acties rondom de veiligheid, zoals gebiedsverboden en fouileeracties gaan dus volgens Bleker door.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.