Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oppositie boos: Wethouders stellen persoonlijke carrière boven Losser

Jaimi van Essen en Jimme Nordkamp
De fracties van CDA en VVD nemen het de beide wethouders Jaimi van Essen en Jimme Nordkamp kwalijk dat ze hun persoonlijke carrière boven het belang van Losser stellen.
Beeld: Gemeente Losser

Nu binnen twee maanden driekwart van het college van B & W vertrekt, maken de fracties van het CDA en de VVD zich ernstige zorgen over de continuïteit en stabiliteit van het gemeentebestuur van de gemeente Losser. Zoals bekend is wethouder Jaimi van Essen (D66) voorgedragen als kandidaat-wethouder voor de gemeente Deventer, werd wethouder Jimme Nordkamp (PvdA) gekozen in de Tweede Kamer en zal burgemeester Cia Kroon begin februari afscheid nemen. CDA en VVD nemen vooral Van Essen en Nordkamp kwalijk dat ze hun persoonlijke carrière boven het algemeen belang van de inwoners van de gemeente Losser hebben gesteld.

De fracties van CDA en VVD vinden het zorgelijk dat krap anderhalf jaar na de vorming van een coalitie tussen Burgerforum, D66 en de Partij van de Arbeid de leegloop in de collegekamer van de gemeente Losser compleet is. “We leven in een roerige tijd, waar veel op onze gemeente en haar inwoners afkomt. Denk aan de duurzaamheidsagenda, woningbouw, de uitdagingen voor de agrarische sector en het migratievraagstuk. Dat vraagt om continuïteit door een stabiel college. Het vertrek van drie van de vier collegeleden draagt hier allesbehalve aan bij.”

Waarde coalitieakkoord verdampt

De beide oppositiepartijen hebben ook grote twijfels over de waarde van het gevormde coalitieakkoord nu twee van drie wethouders zijn vertrokken en er twee nieuwe wethouders opnieuw moeten worden ingewerkt. “Het zijn immers de vertrokken wethouders die de onderhandelingen hebben gevoerd die tot het coalitieakkoord hebben geleid. De waarde van dit akkoord lijkt ons verdampt.”

“Wij nemen dat deze heren kwalijk”

CDA en VVD vinden dat de beide wethouders hun kiezers in de kou laten staan, nu ze de stemmen die ze hebben gekregen al na anderhalf jaar niet langer inzetten voor de gemeente Losser, maar voor hun persoonlijke carrière. Door het vertrek na anderhalf jaar laten zij deze kiezers in de kou staan. “Wij nemen dat deze heren kwalijk.”

‘Dit gedrag dient belang Losser niet’

Volgens Harry Heegen (fractievoorzitter VVD) komt de enig overgebleven wethouder niet eens uit Losser. “Nordkamp en van Essen zijn wel geboren en getogen in de gemeente Losser, maar zij vertrekken. Wij zullen als oppositiepartij de ontwikkelingen scherp volgen maar wij vinden deze ontwikkeling zorgelijk.” Overigens heeft de PvdA inmiddels in de persoon van Milan Lahdo, afkomstig uit Overdinkel, een opvolger gevonden voor Jimme Nordkamp.

Voor Paul Elferink (fractievoorzitter CDA) is er straks geen sprake van een stabiel college terwijl daar juist zo’n behoefte aan is. “Wij gunnen iedereen de persoonlijke ambities waar te maken, maar daar zitten grenzen aan. Dit gedrag dient het belang van Losser en haar inwoners niet.”

Audiofragment
Oppositie in Losser maakt zich ernstige zorgen over bestuurlijke stabiliteit van Losser | Paul Elferink
.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.