Verkeer
Stuur appje
Zoek

VVD Dinkelland: Kom snel met alternatief plan voor windturbines

Joris Poffers
Beeld: Dinkellandse VVD

Omdat met name in Twente het verzet tegen windmolens groot is, zullen volgens gedeputeerde Tijs de Bree de provinciale klimaatdoelen voor grootschalige opwekking van duurzame energie in 2030, niet gehaald worden. Dat kwam voor fractieleider Joris Poffers (VVD) in de gemeente Dinkelland niet echt als een verrassing. “Voor het grootschalig opwekken van energie met wind is het draagvlak in Twente nihil.”

Audiofragment
Windbeleid Dinkelland op losse schroeven? | Joris Poffers Dinkellandse VVD
.

Gedeputeerde De Bree uitte zijn sombere voorspelling tijdens een ingelaste commissievergadering in het Provinciehuis in Zwolle, waarbij ook tegenstanders hun zegje konden doen. Onder hen Anneke Bodde van de initiatiefgroep die zich verzet tegen de plannen van de gemeente Dinkelland voor de plannen voor vier windturbines van 240 meter hoog dicht bij een Natura 2000 gebied en aan de rand van de bebouwde kom van Denekamp. De insprekers konden overigens wel hun zegje doen, maar kregen geen reactie van de coalitiepartijen BBB, VVD, PvdA en SGP. Joris Poffers noemt dat in een reactie.

Tijs de Bree
Tijs de Bree
Beeld: RTV Oost

‘Draagvlak is er gewoon niet’

De Dinkellandse VVD-fractieleider vindt het ‘een beetje jammer’ dat ook de coalitiepartijen in Provinciale Staten – waaronder ook z’n eigen VVD - heel erg de neiging hebben om vast te houden aan de afspraken die gemaakt zijn in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES). “Dat is eigenlijk achterhaald, want het draagvlak is er gewoon niet. En als je dan de insprekers niet te woord staat omdat het officieel niet op de agenda staat, ja dan zul je toch moeten luisteren naar mensen die zich zorgen maken als je het vertrouwen in de politiek wilt herstellen.”

‘Kom met een alternatief plan’

Onlangs gaf de politiek in Dinkelland een krachtig signaal af richting ‘Zwolle’ met een geamendeerd collegevoorstel over het Windbeleid, waarin de provincie Overijssel wordt opgeroepen de gemeente Dinkelland meer vrijheid te geven om de energiestrategie samen met de inwoners te realiseren. Deze week heeft de VVD-fractie het college met mondelinge vragen opgeroepen om met een alternatief plan te komen waarmee de wettelijke doelstelling van 55 procent broeikasreductie tot 2030 gehaald kan worden. Poffers: ”We zeggen, college kom met een plan, anders zegt de Provincie: Dinkelland wil geen wind, maar ze willen ook niet wat anders.”

‘Kunnen doelen echt wel halen’

Volgens Poffers zijn er in noordoost Twente voldoende alternatieven, zoals het opwekken van biogas, zon op het dak, besparen, isoleren. “We kunnen die doelen echt wel halen, maar dan moeten er wel alternatieve oplossingen komen. Volgens mij zijn we in Dinkelland wel op de goede weg. Alle partijen zijn eensgezind dat er iets moet gebeuren, maar twijfelen er aan of dat windenergie moet zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.