Verkeer
Stuur appje
Zoek

Psychedelisch festival wil naar Oldenzaal tot schrik van CDA: "Veel overlast voor alle Oldenzalers"

Zo'n 15.000 mensen van over de hele wereld die vijf dagen lang, van 7.00 uur 's ochtends tot 1.00 uur 's nachts, dansen op psychedelische muziek die wordt gedraaid op het Hulsbeek. De organisatie van Psy-Fi ziet het helemaal zitten: een meerdaags festival op 'ons majestueuze nieuwe festivalterrein' in Oldenzaal. Toch klinkt er ook kritiek, zoals van het CDA. "Oldenzaal zal met name de lasten van het festival ervaren."

De lokale fractie van de christendemocraten heeft vooral veel vragen. Vooropgesteld: het CDA staat naar eigen zeggen 'positief tegenover ontwikkelingen op het Hulsbeek en het organiseren van festivals in de regio'. Maar het vijfdaagse festival Psy-Fi, van 17 tot en met 21 juli, waarvan de bezoekers negen dagen op een camping verblijven? Daar maakt de partij zich vooral zorgen over.

Want vijf dagen achter elkaar muziek draaien met een geluidssterkte van 110 decibel? "Dat zorgt voor veel overlast voor alle Oldenzalers en heeft daarmee een gigantische impact op Oldenzalers."

Streep door vergunningen

Het psychedelisch festival werd zes jaar lang georganiseerd in recreatiegebied De Groene Ster in Leeuwarden. In 2019 was de laatste editie. Daarna gooide corona roet in het eten en in 2022 stak Stichting Groene Ster Duurzaam een stok in de wielen van Psy-Fi. Volgens de stichting past het festival niet in een recreatiegebied als de Groene Ster en botst het met de natuurbelangen.

“We hebben de tranen in de ogen staan met zijn allen”

De stichting kreeg gelijk van de rechter, die een streep haalde door de omgevingsvergunning en de geluidsontheffing. De organisatie van het festival was erg teleurgesteld in het besluit van de rechter, meldde Omrop Fryslân daar toen over. "We hebben de tranen in de ogen staan met zijn allen. We hadden er veel vertrouwen in dat het goed zou komen", aldus Pieter Spoelstra van Psy-Fi.

Kaarten in de verkoop

Toen de rechter het festival in Leeuwarden van de evenementenkalender poetste, waren er al zo'n 10.000 kaarten verkocht. Ook voor de komende editie op het Hulsbeek in Oldenzaal gaan er al kaarten over de digitale toonbank. Dat constateert het CDA dat zich afvraagt of er al vergunningen zijn afgegeven voor het festival. Dat is niet het geval, meldt het gemeentebestuur. Sterker nog: half januari ligt er niet eens een aanvraag voor een omgevings- of evenementenvergunning op een gemeentelijk bureau.

Het is het enige antwoord dat het CDA krijgt op een lange lijst met vragen. Is vijf dagen muziek draaien niet ongekend voor Oldenzaal? Geen antwoord. Of het college zich zorgen maakt over geluidsoverlast? Geen antwoord. Ook op de vraag hoe het college de veiligheid denkt te garanderen voor 'circa 10.000 (de organisatie gaat uit van 15.000, red.) bezoekers op een tijdelijke camping op Het Hulsbeek' blijft het antwoord uit. Om de eenvoudige reden dat de benodigde vergunningen nog niet zijn aangevraagd.

Niet de lusten, wel de lasten

Een vooroverleg hebben het Oldenzaalse college en de organisatie van Psy-Fi al wel gevoerd. Maar wat daar is besproken, blijft gissen. Ook voor het CDA. "De inhoud en de uitkomst van een vooroverleg mogen wij niet delen met derden", stellen B en W in reactie op de vragen van de Oldenzaalse christendemocraten, die er een hard hoofd in hebben dat plaatsgenoten het festival kennen, laat staan bezoeken.

"Onze fractie is van mening dat er weinig Oldenzalers of Twentenaren zullen zijn die, zonder dat ze het festival kennen, tickets zullen kopen voor een festival met negen dagen camping en vijf dagen lang muziek. Daarmee is onze fractie van mening dat het festival van weinig toegevoegde waarde is voor onze regio. Oldenzaal zal met name de lasten van het festival ervaren."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.