Verkeer
Stuur appje
Zoek

Agelose boeren spreken in bij Provinciale Staten over Natura 2000-gebied: ‘We raken de helft van onze grond kwijt’

Provinciehuis Overijssel 1 nummer12
Beeld: Nummer 12 via Wiki Commons

Agelose boeren mogen zich deze dinsdag, 17 januari, in de Provinciale Staten laten horen tijdens een inspraakmoment voor het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek. Ook boer Gerard Tenniglo uit Agelo gaat samen met zijn zoon inspreken. “Zoals de plannen nu op tafel liggen raken we de helft van onze grond kwijt.”

Het gebied rondom het Natura 2000-gebied in de omgeving van Agelo krijgt volgens de nieuwe plannen een beperking opgelegd. “Alles wordt dan vernat. Sloten en beken moeten dicht en drainages moeten eruit”, legt Tenniglo uit in de ochtendshow van Twente FM. Voor de Ageloër betekent dit dat hij zestien hectare van zijn grond gaat kwijtraken.

Meewerken

“We zijn helemaal niet tegen natuur”, benadrukt Tenniglo. Hij geeft aan best mee te willen werken aan de plannen van Provincie, maar niet de volledige zestien hectare afstaan. “We willen de vier hectare achter de stal behouden als landbouwgrond.”

“De koeien kunnen straks niet meer naar buiten”

“Het is nu al nat, maar dan wordt het nog natter”, legt hij uit. Mochten de plannen van de Provincie doorgaan, dan heeft dit grote gevolgen voor de boer uit Agelo. “De koeien kunnen dan niet meer naar buiten.” Tenniglo heeft vier kinderen, waarvan er drie het bedrijf graag willen overnemen. “Het wordt zo wel steeds moeilijker om hier in de toekomst verder te boeren.”

icon_main_info_white_glyph

Provinciaal Inpassingsplan (PIP)

'Door de plannen voor de Natura 2000-gebieden kan het gebruik of de functie van de grond en het gebied eromheen veranderen. Dan moet er een nieuw ruimtelijk plan komen. Daarin leggen we het nieuwe gebruik of de nieuwe functie vast. Voor grondeigenaren is het belangrijk om te weten op welke momenten zij invloed kunnen hebben op zo’n plan. Voor de Natura 2000-gebieden stellen we vaak een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) op.'

Bron: Provincie Overijssel

Stemming

Veertien dagen na dit inspraakmoment, 31 januari, wordt er gestemd over het Provinciaal Inpassingsplan voor het Natura 2000-gebied. “Er zitten nu veel boerenpartijen in de provinciale staten. We hopen dat zij hun boerenverstand gaan gebruiken en hier positief over gaan stemmen”, sluit de Ageloër af.

Audiofragment
Boeren uit Agelo gaan inspreken bij Proviciale Staten | Gerard Tenniglo
Een interview uit Twente Wordt Wakker met Wim van Laar
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.