Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Laadkabelgoot in trottoir voor Hengelose 'thuislader zonder oprit' dichterbij: ‘Neem wel de tijd om het goed te regelen’

IMG 4713
Beeld: André Scheffers

Het heeft even geduurd, maar in navolging van Enschede is ook Hengelo aan de slag gegaan met kabelgoten voor eigenaren die hun elektrische auto noodgedwongen voor de deur aan straat parkeren. Slingerende oplaadkabels over de stoep blijven verboden.

Een pilot moet uitwijzen of en hoe je ook in Hengelo probleemloos een kabel in het trottoir kunt verzinken. D66, Lokaal Hengelo en de PvdA stelden hier in 2021 al vragen over aan het college, maar de gemeente achtte het destijds geen goed idee dat er kabels over trottoirs werden uitgerold of op provisorische wijze onder de stoeptegels verdwenen. Daarvoor moeten onder meer andere kabelnetwerken en obstakels in beeld worden gebracht en is er bovendien de aansprakelijkheidsvraag bij calamiteiten, waar kabels met het tuinhek als grens de particuliere grond heeft verlaten.

“De proef in Enschede was leidend voor een besluit door het Hengelose college”

D66 en Lokaal Hengelo stelde vorige week andermaal de vraag wanneer Hengelo, zoals toegezegd in het eerste kwartaal, met de proef begint en wanneer deze als succesvol zal zijn afgerond. "We begrijpen de complexiteit van het onderwerp, maar willen van het college graag een keer weten wat de stand van zaken is”, geeft raadslid en fractievoorzitter Sebastiaan van der Pal van D66 aan.

"In Enschede hebben ze de conclusies uit een onderzoek getrokken en is besloten de kabelgoot officieel toe te staan. De proef in Enschede was leidend voor een besluit door het Hengelose college. Hengelo had eerder aangeven bij een goede uitkomst in het eerste kwartaal van dit jaar ook zelf aan de slag te gaan.”

Compleet verhaal

Het duurde lang voor de gemeente een standpunt innam en eigenaren van elektrische auto’s intussen hun eigen – weliswaar illegale – stroomkabel vanaf het stopcontact in huis via het keukenraam door de tuin en al kronkelend over de stoep naar de stekkeraansluiting van hun duurzaam aangedreven voertuig op de parkeerplaats aan de straat uitrolden. Met alle risico’s van dien.

Het goede nieuws is dat de gemeente de kabelgoot heeft ‘opgepakt’ en ze volgende week naar buiten komt met details over de proef en hoe deze pilot wordt aangevlogen. "Dan kunnen we een compleet verhaal presenteren”, verzekert een gemeentewoordvoerder namens het college. "De proef is overigens onderdeel van het Hengelose laadpalenproject in de openbare ruimte van Hengelo. Daarvoor kunnen inwoners al aanvragen indienen via de website van de gemeente.”

Andere gemeenten

De proef in Enschede bestond vorig jaar uit het plaatsen van enkele tientallen kabelgoten bij particulieren zonder oprit. De zinken goot is in tegels in het trottoir geïntegreerd, waarin de oplaadkabels zijn verzonken. Waar Hengelo de expertise van Enschede heeft afgewacht, keek Enschede op haar beurt naar twee andere gemeenten elders in het land waar de kabelgoot eerder al zonder problemen werd toegestaan.

In Enschede moet voor de aanleg van de kabelgoot overigens wel een vergunning worden aangevraagd. Dat zal in Hengelo niet anders zijn, zoals dat ook geldt voor de aanvraag van laadpalen in de openbare ruimte.

In één keer goed regelen

D66’er Van der Pal geeft aan geen extra druk op de ketel te willen zetten nu duidelijk is dat de gemeente aan de slag is gegaan met een pilot voor kabelgoten. “Het heeft al de nodig tijd geduurd voordat er in Hengelo iets gebeurde. Maar dan zeggen wij juist nu: neem de nodige tijd om het in één keer goed te regelen in plaats van kort door de bocht kabelgoten toe te staan met het risico dat je tegen onverwachte zaken aanloopt, die vervolgens de voortgang weer vertragen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.