Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Theatermakerij Enschede zoekt verhalen over oorlog en vermaak

Theater Na De Dam Theatermakerij 2023 02
Voorstelling 2023 'De Strijdbaren' in het Stadhuis
Beeld: Jessy Soepenberg

Verhalen over theater, dans of poëzie: de Theatermakerij Enschede is voor de voorstelling ‘Verboden te Dansen’ op zoek naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Het thema voor het stuk is spel en vermaak. De theaterschool wil onderzoeken wat mensen deden om de tijd door te komen tijdens de oorlog.

De Theatermakerij doet voor de achtste keer mee aan het landelijke Theater Na De Dam. Het project is gebaseerd op waargebeurde verhalen van Enschedeërs. De voorstelling speelt op 4 mei om 21:00 uur in Concordia. Doel van het project is om oorlogsverhalen door te geven aan de nieuwe generatie.

Echte verhalen

Jongeren interviewen tijdens het traject ouderen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Op basis van die interviews wordt de voorstelling gemaakt. Het maakt echt indruk op ze vertelt Karine Roldaan, artistiek leider van de Theatermakerij. “Hoe mooi het ook beschreven is in boeken of films, zo dichtbij als dit komt het nooit. De verhalen gaan over deze stad, over straten en huizen die je kent. Dat maakt het veel tastbaarder.”

Theater Na De Dam Theatermakerij 2023 03
Voorstelling 2023 'De Strijdbaren' in het Stadhuis
Beeld: Jessy Soepenberg

Tweede generatie

Het liefst spreken ze mensen die de Tweede Oorlog hebben meegemaakt, maar die zijn er steeds minder. Simpelweg omdat veel mensen inmiddels niet meer leven. “De laatste jaren hebben we ook veel tweede generatie mensen gesproken, zonen of dochters die de verhalen van hun ouders door vertellen”, aldus Karine.

icon_main_info_white_glyph

Wat is Theater Na De Dam?

Theater Na De Dam is een jaarlijks evenement in Nederland op 4 mei, de Nationale Herdenkingsdag. Op die dag worden door het hele land theaterstukken en andere artistieke uitvoeringen gehouden om de slachtoffers van oorlogen te herdenken. Het doel is om via kunst en theater het publiek emotioneel en intellectueel te betrekken bij de herdenking van oorlogen en het streven naar vrede.

Verboden?

Eerdere edities van de Theatermakerij gingen onder andere over het verzet, de Jodensterren die in Enschede werden gedrukt en het hebben van labels. Nu richt de Theatermakerij zich op het thema spel en vermaak, en zijn op zoek naar verhalen over vrijetijdsbesteding tijdens de oorlog. Was er ruimte voor vermaak? Moest het stiekem of was het zelfs helemaal verboden?

Lees verder onder de afbeelding.


Theater Na De Dam Theatermakerij 2023 04
Voorstelling 2023 'De Strijdbaren' in het Stadhuis
Beeld: Jessy Soepenberg

Hoewel de Theatermakerij zich richt op het thema, zijn andere verhalen ook welkom.

Aanmelden

De interviews vinden plaats op 9 maart. Wie mee wil doen kan een mail sturen naar: [email protected] of bellen naar 0641217204.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.