Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder Ter Keurst van Wierden over psychosociale problemen jongeren: ‘We moeten dit subregionaal oppakken’

Hans ter Keurst
Hans ter Keurst, wethouder
Beeld: Twente FM

De psychische gezondheid van jongeren in de gemeente Wierden, blijkt uit een GGD-onderzoek. "Als je teruggaat tot net na corona, dan komt regelmatig aan de orde dat studenten en tieners meer last hadden van de naweeën van corona dan gedacht. En dan denk je dat dat wel langzaam weg zal ebben, maar dat is dus niet het geval", zegt wethouder Hans ter Keurst van de gemeente Wierden in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

"Uit het onderzoek van de GGD bleek dat een toenemend aantal kinderen, jongeren er last van had, en we hebben het afgelopen jaar zelf een onderzoek gedaan onder de jongeren in Wierden, en daaruit blijkt dus inderdaad dat heel veel jongeren psychosociale problemen hebben, meer dan we ooit vermoeden.”

Audiofragment
Psychische gezondheid van jongeren in de gemeente Wierden verdient aandacht | Hans ter Keurst
Een interview uit Twente Wordt Wakker met Wim van Laar

Depressie, niet gehoord worden

De problemen zijn divers: “Niet gehoord worden, te druk zijn, echtscheiding, maar ook depressie, en bij een aantal ook zelfmoordneigingen.” De gemeente hoorde van de landelijke en regionale signalen. “We wilden weten hoe het bij ons in Wierden zat, en dan zie je dat deze problematiek, net als in de rest van Nederland, toegenomen is onder jongeren.”

“Het jongerenwerk moet beter zichtbaar zijn voor jongeren”

Waslijst aan maatregelen

De gemeente komt met een waslijst aan maatregelen om dit probleem aan te pakken. “We hebben al verschillende zaken in Wierden goed geregeld, bijvoorbeeld het jongerenwerk. Alleen is dat voor sommige jongeren heel moeilijk te vinden. Dus het jongerenwerk moet beter zichtbaar zijn voor jongeren."

Samenwerking met scholen

Ter Keurst zoekt ook de samenwerking met scholen. "We gaan samenwerken met het schoolmaatschappelijk werk, ook subregionaal. Kinderen uit Wierden gaan niet alleen in Wierden naar het voortgezet onderwijs, maar ook onder andere in Almelo en Rijssen. We moeten dit subregionaal oppakken en depressieve klachten signaleren.”

"Je moet het herkennen en daar heb je het onderwijs en het schoolmaatschappelijk werk voor nodig. Jongeren moeten ook weten waar ze terecht kunnen."

Positief over Wierden

De jongeren jeugd toonde zich via de enquête overigens erg positief over het wonen in de gemeente Wierden. "Waar jongeren last van hebben is dat alles snelsnel moet, ze worden opgejaagd door de social media. Maar in principe is het hier nog vrij rustig vergeleken met bijvoorbeeld de Randstad.”

Geen overlap

De gemeente is al begonnen met het uitwerken van de Maatschappelijk agenda. De gemeente is in gesprek met De Welle, Avedan, Mee en Evenmens hierover. “Geen overlap, maar samenwerken om onze jongeren beter te bereiken. Maar het vraagt nog wel een financiële impuls: zoals het er nu uitziet krijgen we vanaf 2026 minder geld van het Rijk. Maar we zijn begonnen en we gaan ons best doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.