Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschedese school heeft gezondste kantine van Nederland: ‘Voelt als krijgen van Michelin-ster’

De gezondste schoolkantine van Nederland staat in Enschede. De eer is aan Zone.college, die sinds dinsdag de enige in heel Nederland is met een ‘ideale schoolkantine’ volgens het Voedingscentrum. Daarmee laat de middelbare school 1200 andere locaties achter zich die actief aan de slag zijn met een gezonde kantine. Het werk van de Enschedese opleider werd dinsdagochtend bekroond met een ‘ideale Schoolkantine Schaal’, de hoogst haalbare in zijn soort.

“Dit voelt voor ons echt als het krijgen van een Michelin-ster”, zegt Jeffry Brummelhuis. Hij is docent en Gezonde School Coördinator bij Zone.college Enschede. “We hebben er keihard voor gewerkt en dit is de bekroning op het werk. We zijn ongelofelijk trots dat we nu de enige schoolkantine zijn van Nederland die volledig aan de Schijf van Vijf voldoet.”

Enige van Nederland

Het Voedingscentrum reikt al sinds 2013 de Schoolkantine Schaal aan scholen die het leerlingen makkelijker maken om gezondere en duurzamere keuzes te maken in de kantine. Scholen kunnen een zilveren, gouden of ideale Schoolkantine Schaal behalen door respectievelijk 60, 80 of 100 procent van hun aanbod te laten bestaan uit betere keuzes. Zone.college Enschede is op dit moment de enige van alle vo- en mbo-scholen in Nederland met een ideale schoolkantine.

icon_main_info_white_glyph

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum geeft onafhankelijk voorlichting over gezond, duurzaam en veilig voedsel, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het bestaat sinds 1941 en heette voorheen Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad. De organisatie wordt volledig bekostigd door overheidssubsidies.

Bij de kantine in de groene middelbare school aan de Hengelosestraat valt het oog van de leerlingen meteen op volkorenbroodjes met gezond beleg, groente en fruit. Water is de logische dorstlesser. Brummelhuis: “Er zijn natuurlijk altijd wel leerlingen die klagen dat ze geen snoep en dergelijke kunnen kopen, maar we verkopen 99 procent van alle broodjes. En dat vijf dagen in de week. Onze leerlingen staan er dus eigenlijk niet meer bij stil dat het alleen maar gezond is. Het is voor hen heel gewoon geworden.”

“Het gaat om de details: niet zomaar een plakje kaas, maar specifiek 30+ kaas.”

Wat ook werkt volgens de coördinator: de leerlingen helpen in de pauzes met de voorbereiding en verkoop. “Wanneer we vragen wie wil helpen wordt er altijd enthousiast gereageerd dat ze graag willen helpen.” En als er geen snoep is, wat is dan de favoriet? “Ik denk dat het broodje hete kip wel het meest populaire broodje is die we momenteel hebben.”

Strenge eisen

De Enschedese school is uitverkorene omdat ze nét dat stapje verdergaan dan de rest van de onderwijsinstellingen in Nederland. Als coördinator Gezonde School hield Brummelhuis goed in de gaten aan welke strenge eisen ze moesten voldoen om de Schijf van Vijf volledig te behalen. "Het gaat om de details: niet zomaar een plakje kaas, maar specifiek 30+ kaas. En niet zomaar een volkoren broodje, maar een meergranen of Waldkorn broodje."

Gezonde warme snack

"Het behalen van de ideale Schoolkantine Schaal was ons doel en dat doel is nu bereikt." Maar stilzitten doet de school niet. Het assortiment van de gezonde kantine breidt wellicht uit in de toekomst. In samenwerking met een deegfabrikant wil de school wafels maken van deeg bestaande uit pompoen, bieten of broccoli. "We zijn aan het experimenteren voor een warme én gezonde snack", legt Brummelhuis uit. "Dat is nog best moeilijk."

20240123 zone college heeft ideale schoolkantine foto 1 Twente
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.