Verkeer
Stuur appje
Zoek

College gemeente Losser: groen licht voor E-bike verhuur bij Steenfabriek De Werklust

Losser steenfabriek de werklust 1
Steenfabriek De Werklust
Beeld: Leon de Man

Een E-bike verhuurbedrijf op het terrein van Steenfabriek De Werklust trekt meer bezoekers aan, verlevendigt het terrein en, ook niet onbelangrijk, zorgt voor extra inkomsten. Dat verwachten burgemeester en wethouders van de gemeente Losser van het vestigen van een verhuurbedrijf bij De Werklust. Daarvoor moet het bestemmingsplan aangepast worden.

In december 2023 is bij de gemeente een vergunningsaanvraag ingediend voor het vestigen van een E-bike verhuurbedrijf aan de Smuddeweg 3 in Losser. Op dat terrein staat Steenfabriek De Werklust, een monumentaal pand waarin al meer dan honderd jaar stenen zijn geproduceerd. De hele productieketen, van kleigroeve tot indrukwekkende ringoven van 45 meter hoog, is nog steeds aanwezig en erkend als Rijksmonument sinds 1999.

Extra inkomsten

Om het terrein en de gebouwen te onderhouden, zijn financiële middelen nodig. Om extra inkomsten te genereren, is het plan om van de Steenfabriek een toeristische attractie te maken. Naast historische excursies over het terrein en door de monumentale gebouwen, zijn er ook andere ontwikkelingen gaande. Op korte termijn vestigt een bierbrouwerij zich op dit perceel en met de toevoeging van een E-bike verhuurbedrijf hoopt men nog meer bezoekers te verwelkomen en tegelijkertijd het terrein levendiger te maken en extra inkomsten te genereren.

Levensvatbaarheid

‘Het toevoegen van een E-bike verhuurbedrijf past perfect in de bestaande educatieve en recreatieve activiteiten’, aldus het college. ‘Het E-bike verhuurbedrijf kan een positieve bijdrage leveren aan het behoud van het erfgoed en de economische levensvatbaarheid van de locatie vergroten, terwijl het de diversiteit en aantrekkelijkheid van Steenfabriek De Werklust versterkt.’

Bedrijf in fabrieksruimte

Het verhuurbedrijf kan onderdak vinden in een van de ongebruikte ruimtes van de steenfabriek. Dat heeft voordelen, aldus het college. ‘Het betekent dat er geen nieuwe gebouwen hoeven te worden neergezet. Nieuwe constructies zijn niet nodig, het historische karakter en de authentieke uitstraling van zowel het perceel als de gebouwen onaangetast en behouden.’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.