Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twentenaren wonen gemiddeld 10 kilometer van een spoedpost, Dinkellanders reizen bijna 20 kilometer

Spoedpost huisartsen Hengelo ZGT 2
Beeld: Leon de Man

Twentenaren wonen gemiddeld ongeveer 10 kilometer van een huisartsenpost. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Inwoners van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland moeten het verst reizen naar de spoedpost. In Dinkelland is dit gemiddeld 19,2 kilometer en in Tubbergen is dit 14 kilometer. De reguliere huisartspraktijken zijn gemiddeld op 1,4 kilometer afstand. Dat is een lichte stijging vergeleken met 2008, toen de gemiddelde afstand 1,2 kilometer was.

Dinkelland

Dat mensen uit Dinkelland zo ver moeten reizen, heeft te maken met het sluiten van de spoedpost in Oldenzaal. Waar ze voor de sluiting in 2020 nog terecht konden in Oldenzaal, moeten zij nu naar de spoedpost in Enschede. Ook Oldenzalers werden hiervan de dupe: waar zij eerst in hun eigen stad naar de spoedpost konden, moeten zij nu gemiddeld 12,7 kilometer rijden naar de dichtbijzijnde spoedpost.

icon_main_info_white_glyph

Huisartsenpraktijk, huisartsenpost of spoedeisende hulp?

Binnen de zogenaamde eerstelijnszorg zijn er drie plekken waar je terecht kunt voor medische zorg. De huisartsenpraktijk is je eigen huisarts, waar je tijdens kantoortijden terecht kunt. De huisarts zit vaak in je eigen wijk. Wanneer je in het weekend of tijdens de avonduren huisartszorg nodig bent en niet kunt wachten tot je bij je eigen huisarts terecht kunt, ga je naar de huisartsenpost (spoedpost). Bij ernstige en/of levensbedreigende medische situaties of letsel kom je terecht op de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis. Ook de fysiotherapeut, apothekers en tandartsen vallen onder de eerstelijnszorg.

Afstanden

Twente kent drie huisartsenposten. Deze zijn in Enschede, Hengelo en Almelo. In Haaksbergen kunnen patiënten overdag in het weekend en tijdens feestdagen terecht bij één van de huisartsen. Op doordeweekse avonden en nachten zijn ze wel aangewezen op de spoedpost in Enschede.

Eind 2022 was er het plan de spoedpost Hengelo tijdens de nachtelijke uren te sluiten. Het plan werd geopperd, omdat huisartsen de werkdruk niet meer aankonden; de artsen verrichten de diensten in de spoedpost naast het dagelijkse werk in hun eigen praktijk. Het plan werd uiteindelijk van tafel geveegd. Als uitvloeisel van een landelijk actieplan worden in de regio verschillende wijzigingen doorgevoerd om de werkdruk alsnog te verminderen.

Lang onderweg

De cijfers van het CBS zijn de gemiddelde afstanden die mensen binnen een gemeente moeten reizen naar de spoedpost waarop zij zijn aangewezen. In bepaalde dorpen en buurtschappen kan de reistijd met de auto wel oplopen tot een half uur. Vanuit Vasse of Hezingen naar de huisartsenpost in Almelo is ruim 24 kilometer. Vanuit Lattrop naar de spoedpost in Hengelo is een tocht van ruim 30 kilometer.

Lees ook
Onderzoek nachtelijke sluiting spoedpost Hengelo van de baan

Huisartsenpraktijk binnen 1,4 kilometer

De gemiddelde afstand naar de huisarts voor Twentenaren is 1,4 kilometer, blijkt uit de cijfers van het CBS. In Enschede en Hengelo is de afstand het kortst: daar is er binnen 0,9 kilometer een huisartsenpraktijk te vinden. In Dinkelland en Tubbergen moet je gemiddeld rond de 2,0 kilometer reizen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.