Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

15-jarig Enschedees trombonetalent blaast zich nationaal in de kijker op zijn 'schuifding'

Vijftien lentes jong is hij slechts, maar Enschedeër Bas Arentsen laat zich al behoorlijk gelden met zijn trombone. In 2021 won hij – toen dertien jaar – de finale van de jazzwedstrijd bij het Prinses Christina Concours. Hij gooide vorige week opnieuw hoge ogen bij datzelfde concours, maar nu bij de regiofinale in de categorie Klassiek en Compositie. Bas werd derde.

De 15-jarige trombonist speelde met zes andere muzikanten om een plek in de halve finale van het nationale Christina Concours. Zijn derde plek in de regiofinale was net niet genoeg om verder te kunnen. “Jammer, maar ik ben heel tevreden hoe ik heb gespeeld en daar gaat het mij ook om.”

Geld voor een masterclass

Die derde plek leverde hem 500 euro op die hij mag besteden aan zijn muzikale ontwikkeling. “Door bijvoorbeeld een masterclass te volgen van een heel goede trombonist.”

Jury

Vorige week verzamelden zich dertig jonge musici uit Oost-Nederland in het Muziekcentrum. Hun spel werd door een jury beoordeeld. “Dezelfde avond kreeg ik een telefoontje dat ik met vijf anderen door was naar de regiofinale. Dus stond ik een dag later weer op dezelfde plek te spelen.”

“Tegen mijn vrienden zeg ik dat ik op zo'n schuifding en in wedstrijden speel”

Wilhelmina Glanerbrug

Het musiceren op zijn instrument is belangrijk in z’n leven. Bas speelt in Wilhelmina Glanerbrug, in de Big Band van de muziekschool, in het Young Jazz orkest en het Young Trombone Collectief. “Voor die laatste twee moet ik naar de Randstad”, vertelt hij.

Finale Bas
Lees ook
Trombonist Bas (15) uit Enschede blaast zich naar derde prijs op regionaal concours

Rap en andere muziek

Natuurlijk bestaat zijn muzikale smaak niet alleen uit trombonemuziek. “Ik vind het leuk om te luisteren naar de dingen die ikzelf speel, want daar leer ik van. Maar ik houd ook van rap en andersoortige muziek.”

Zo'n schuifding

Als hij er met zijn vrienden en schoolcollega’s over zijn passie heeft dan moet ie soms veel uitleggen. Bijvoorbeeld wat een trombone is. “Dan zeg ik dat dat zo’n schuifding is. En dat ik in wedstrijden speel. Ik zeg niet concours, want dan weten ze toch niet wat dat is. Ze vinden het grappig als ik zeg dat ik er 500 euro mee heb verdiend en dan zien ze dat ik er wat van kan.”

Ambities

Zijn ambities? “Ik kan gewoon m’n gevoel in de muziek kwijt.” Bas wil zich blijven ontwikkelen op zijn instrument en wil zoveel mogelijk spelen. “Ik weet nog niet of ik naar het conservatorium wil om trombone te studeren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.