Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

De Opmaat en De Boerhaven sluiten: Mediant verhuist specialistische zorg van Hengelo naar Enschede

240130 opmaat hengelo GOOGLE
In De Opmaat aan de Laan van Driene wordt momenteel aan een kleine zestig cliënten residentiële zorg aangeboden. Bij deze vorm van zorg wonen de cliënten voor bepaalde tijd op de locatie.
Beeld: Google Streetview

De twee Hengelose locaties van Mediant zullen binnen 5 à 6 jaar verhuizen naar Helmerzijde in Enschede. Het gaat om De Opmaat aan de Laan van Driene en om De Boerhaven, gevestigd in het oude deel van ZGT Hengelo. Hier wordt nu nog specialistische geestelijke gezondheidszorg (GGZ) aangeboden. Het gaat in totaal om zo'n tachtig bedden: 24 in De Boerhaven en 57 in De Opmaat.

Helmerzijde

Helmerzijde in Enschede wordt de komende jaren grootschalig verbouwd. Oude gebouwen gaan tegen de vlakte, nieuwe gebouwen moeten in de komende acht jaar uit de grond worden gestampt. Alle specialistische geestelijke gezondheidszorg, die nu nog verspreid over Enschede en Hengelo wordt geleverd, gaat zich in Enschede-Zuid concentreren.

Bouwmanager Henk Gerritsen sprak onlangs over de Enschedese plannen bij 1Twente Vandaag. Wij vroegen hem naar de gevolgen voor de twee grote locaties in Hengelo en wat de nieuwbouw betekent voor de rol van Mediant in de rest van Twente.

“Behandelaars, die al bijzonder schaars zijn, zitten bij wijze van spreken meer in de auto dan dat ze met cliënten aan het werk zijn.”

Misverstanden

Twee misverstanden wil Gerritsen graag uit de wereld helpen: Mediant gaat absoluut niet helemaal uit Hengelo vertrekken en het betreft hier geen bezuinigingsoperatie: "Het heeft allemaal te maken met strategische keuzes. Om te beginnen is de specialistische behandeling van mensen met een geestelijke aandoening nu nog teveel versnipperd over de verschillende plekken in Enschede en Hengelo. Behandelaars, die al bijzonder schaars zijn, zitten bij wijze van spreken meer in de auto dan dat ze met cliënten aan het werk zijn."

Helmerzijde Google Maps
Lees ook
GGZ-locatie Helmerzijde wordt grootschalig verbouwd: alle specialistische zorg voor Oost-Twente naar Enschede

Energierekening

Daarnaast zijn veel gebouwen toe aan een grote opknapbeurt. Gerritsen over de twee Hengelose locaties: "De Opmaat is ons eigendom en dat pand is meer dan 25 jaar oud. Uit het oogpunt van duurzaamheid moet daar de komende jaren echt iets aan gebeuren. De Boerhaven, gevestigd in het ZGT, is nog ouder, maar dat pand huren we. De huurkosten zijn echter enorm hoog en datzelfde geldt voor de energierekening." Het is nu even een forse investering, maar op termijn zullen de exploitatiekosten dan ook een stuk lager liggen, wil Gerritsen maar zeggen.

Basiszorg dichterbij

Mediant zal ook in de toekomst gewoon in Hengelo actief blijven, vertelt Gerritsen. "Dan moet je denken aan de basiszorg. Enkelvoudige problematiek, waar maar één behandelaar aan te pas komt. In Hengelo zou dat in de toekomst kunnen in een verbouwde De Opmaat, maar dan moeten we dat pand wel met anderen gaan delen. Voor ons alleen is het dan veel te groot. Waarschijnlijker is het dat we daarvoor een nieuw pand in Hengelo betrekken. Ook in de gemeenten Oldenzaal, Losser, Enschede, Hof van Twente en Haaksbergen zullen zulke locaties worden opgezet. Nogmaals: we concentreren de specialistische zorg op Helmerzijde in Enschede, maar gaan juist de basiszorg dichterbij de mensen brengen."

icon_main_info_white_glyph

Wat doet Mediant waar?

Mediant is veruit de grootste organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de regio Twente, die hulp, advies en begeleiding biedt aan mensen, jong en oud, met psychische en psychiatrische problemen. Daarnaast ondersteunt Mediant in de huisartsenpraktijk via de stichting POH GGZ Twente en met het zogeheten 'Mobiel Consultatie- en Behandelteam'. In Hengelo biedt De Boerhaven hulp aan mensen met persoonlijkheidsproblematiek en De Opmaat (Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen Twente) is er met name voor volwassenen met verschillende vormen van autisme.

Planning

De plannen voor Helmerzijde zitten in de voorbereidende fase. Vergunningen zijn nog niet aangevraagd en er liggen nog geen bouwtekeningen, alleen wat ruwe schetsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.