Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede heeft een nieuwe vlag

Gemeenteraad stadsvlag Ernst Bergboer
De Enschedese gemeenteraad stelde maandagavond formeel een nieuwe stadsvlag vast.
Beeld: Ernst Bergboer

Hij werd vorig jaar al gepresenteerd, maar sinds maandagavond is het officieel: Enschede heeft een nieuwe vlag. Wit-rood-wit met in de middelste rode baan een strak gestileerd wit stadswapen. Dat laatste, het witte ‘hekje’ in de rode baan, is nieuw.

De nu oude vlag - zonder het witte stadswapen - dateert van 1953. Om zo’n stadsvlag te wijzigen, is advies van de Hoge Raad van Adel nodig. Dat adviescollege ‘op het gebied van adeldom en heraldiek’ (een citaat van de website van dat orgaan, red.) achtte het formelere stadswapen uit 1936 tijdlozer, maar had geen grote bezwaren tegen de strakke moderne variant.

700 jaar

De nieuwe vlag is geïntroduceerd als opmaat naar het 700-jarig bestaan van stad Enschede, dat volgend jaar wordt gevierd. Het is de gemeenteraad die formeel nieuwe stadssymbolen - dus ook de stadsvlag - vaststelt. Dat gebeurde maandagavond na afloop van de gemeenteraadsvergadering. De nieuwe vlag is een ‘modern symbool voor de lokale identiteit’, aldus het begeleidend schrijven van B&W bij het voorstel aan de raad.

Lees verder onder de afbeelding.


Schermafbeelding 2024 01 30 om 10 49 38
De Hoge Raad van Adel had liever het formele stadswapen uit 1936 op de middelste rode baan gezien, maar had geen ernstige bezwaren tegen de gestileerde moderne variant.
Beeld: 1Twente

Enschede Promotie ontrolde het nieuwe stadssymbool vanaf de publieke tribune. Burgemeester Roelof Bleker sprak van een 'historisch moment', net als een aantal raadsleden in de wandelgangen. Er geldt geen bijzonder vlagprotocol voor stadsvlaggen.

20230823 Enschede vlag Enschede Promotie
Lees ook
Dit wordt de nieuwe vlag van Enschede, maar zou het échte stadswapen niet mooier staan?
Gertjan Tillema stadsvlag Ernst Bergboer
D66-fractieleider Gertjan Tillema - er geldt geen protocol voor stadsvlaggen, maar of dit nou de bedoeling is…
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.