Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Raad roept B&W Enschede tot de orde: studenten mogen niet de dupe worden van maatregelen tegen illegale kamerverhuur

Maschja Baas raadszaal Ernst Bergboer
D66'er Maschja Baas diende maandagavond een motie in om nieuwe huisvestingsproblemen van studenten die illegaal huren te voorkomen.
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede controleert huizen die ‘verkamerd’ lijken, zonder dat daar een vergunning voor is. Onder het mom van brandinspectie. Uit de stad komen geluiden van studenten die binnen een paar maanden hun kamer uit moeten. D66’er Maschja Baas luidde maandagavond de noodklok in de gemeenteraad.

Baas deed dat met een strak geformuleerde motie. Strak, in de zin dat het om prangende situaties gaat (studenten die op straat worden gezet) en omdat vragen die de omvang van het probleem zichtbaar maken niet werden beantwoord. In de woorden van de motie: er is geen heldere registratie. Dat roept de vraag op wat de basis voor die controles is.

Studenten uit hun kamer gezet

D66 wil met de motie vooral nieuwe huisvestingsproblemen voor studenten op illegaal verhuurde kamers voorkomen. Baas is inmiddels op meerdere voorbeelden gestuit waarbij studenten binnen een paar weken uit hun kamer moesten, niet zo snel iets nieuws konden vinden en/of weer bij ouders wonen.

20240126 Huize Taratsa
Lees ook
Vier studenten woonden blijkbaar ‘illegaal’ in Enschede en staan nu op straat

1Twente plaatste eerder deze week een artikel met een ander voorbeeld waarbij studenten binnen drie maanden hun kamer moesten verlaten. Een van hen, Annabelle Bosgoed, zei daarover: ”Drie maanden is zo kort. Dat is niet te doen, al helemaal niet met de huidige woningcrisis.”

‘Menselijke maat bij handhaving’

‘Een sympathieke motie’, vond wethouder Jeroen Diepemaat. Diepemaat gaat over huisvesting. Zijn collega Marc Teutelink, bestuurlijk verantwoordelijk voor handhaving, was door ziekte afwezig. Sympathiek is niet hetzelfde als steun. Diepemaat erkende de noodzaak zorgvuldig met die controles om te gaan en ervoor te zorgen dat huurders niet in problemen komen.

“We hebben toegezegd de menselijke maat te hanteren bij handhaving. Als pandeigenaren illegaal verhuurt, moeten we wat doen. Maar huurders hebben daar niet om gevraagd.” En moeten dan niet de dupe zijn, is de impliciete boodschap. Kortom: de wethouder en Baas - met de raadsleden die haar bijvallen - zijn het eens.

Toezegging niet voldoende

Diepemaat deed de toezegging met cijfers te komen om de omvang van het probleem helder te krijgen. “Maar geef ons daar de tijd voor.” Daar nam Baas, die in november vorig jaar vroeg om een registratie en wel een toezegging maar geen cijfers kreeg, geen genoegen mee. Fractieleider Yara Hümmels viel haar daarin bij. “Ik zeg dit niet graag, maar dit hebben wij voorspeld. En ik vind het schokkend dat die cijfers er niet zijn.”

icon_main_info_white_glyph

Motie ‘Duidelijkheid voor studenten die woning verliezen (D66 en SP)

In de motie die Baas maandagavond indiende krijgt B&W de opdracht om per direct in kaart te brengen:

  • hoeveel woningen ‘verdacht’ zijn
  • hoeveel woningen gecontroleerd worden
  • hoeveel studenten daardoor hun kamer kwijtraken.

Daarnaast moeten er voor aanzegging van sluiting van een pand afspraken worden gemaakt over de termijn waarbinnen studenten die daar huren hun kamer moeten verlaten. Die termijn moet in elk geval zes maanden zijn.

Wethouder Diepemaat stelde tijdens het debat over deze motie dat de gemeente heeft geleerd van de ervaringen tot nu toe. Voorheen was het aan de pandeigenaar om zijn huurders te informeren; dat doet de gemeente nu ook zelf. En als verhuur in een pand verboden wordt, vinden er volgens de wethouder inmiddels gesprekken plaats met de huurders.

De PvdA stak in 2020, toen Enschede over de nieuwe regels over niet-zelfstandige bewoning sprak, al een waarschuwende vinger op, stelde Hümmels. Misstanden, niet menswaardige huisvesting en gevaarlijke situaties moeten worden tegengegaan, maar onzorgvuldige handhaving kon ertoe leiden dat huurders op straat belanden. In een motie, een jaar later, werd B&W opgeroepen daarvoor te waken.

Baas en Hümmels namen geen genoegen met een nieuwe toezegging van de wethouder. De motie werd in stemming gebracht en behaalde een ruime meerderheid. Alleen BurgerBelangen Enschede, VVD en PVV steunden het voorstel niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.