Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Harbrinkhoekers halen met roze sloopauto in Carbage Run 8.000 euro op voor strijd tegen spierziekte MD

Alleen maar superlatieven lijkt hij te hebben om het avontuur te beschrijven. Bas Lentferink uit Harbrinkhoek reed met drie vrienden naar Fins Lapland in een afgedankte roze auto. Met die deelname aan de zogeheten Carbage Run – en door onderweg Skier Woskes en Nozem Olie aan te man te brengen – haalde het stel liefst 8000 euro op voor onderzoek naar de spierziekte Myotone Dystrofie (MD).

Afgelopen week kwam het kwartet Harbrinkhoekers weer thuis. “We zijn behoorlijk brak, maar het was de moeite waard. Wat een avontuur. Een grandioze ervaring”, kenschetst Bas Lentferink de avonturen van de vriendengroep.

2000 kilometer

De vrienden deden van 21 tot en met 26 januari met een sloopauto mee aan de Carbage Run van Malmö in Zweden via het dorp van de kerstman Rovaniemi naar Helsinki. Een tocht van ruim 2000 kilometer.

Geld inzamelen

Hoewel de Harbrinkhoekers enorm van de rit genoten, ging het daar niet alleen om. Erik Leferink, Armando Prins, Robert Horstman, Bas Lentferink en Vincent Slettenaar zetten de Stichting Klimop Samen tegen Myotone Dystrofie op. Het doel: geld inzamelen, zodat meer onderzoek gedaan kan worden naar deze catastrofale spierziekte.

“Met die 50 lampen waren we net een UFO die door de sneeuw reed.”

Familie Ter Wee

Door de deelname aan de barre winterse tocht haalden ze 8.000 euro op. De aanleiding om mee te doen is de situatie van de familie Ter Wee uit Harbrinkhoek. Drie familieleden lijden aan de ziekte. “Ze worden er door gesloopt”, weet buurman Lentferink. “Wat wij kunnen doen is meeleven, er aandacht voor vragen en geld inzamelen.”

50 lampen

De buurmannen van de familie richtten de stichting op, kochten een auto van 500 auto, knapten het vehikel op, spoten ‘m roze, bevestigden 50 lampen aan de carrosserie en installeerden een geluidsinstallatie, maatje festivalmateriaal met grote luidsprekers, in en op de Patjakker, want zo werd hun vervoermiddel gedoopt.

icon_main_info_white_glyph

Spierziekte MD

Myotone dystrofie (ook wel ziekte van Steinert genoemd) is een spierziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden en organen worden aangetast. Hierdoor kunnen onder meer maagdarmstoornissen, hartklachten en concentratieproblemen ontstaan.

De levensverwachting is beperkt. De ziekte is erfelijk en wordt per generatie ernstiger. De ziekte kent vier varianten die variëren van mild tot zeer ernstig. Een typerend kenmerk van deze erfelijke spierziekte is de vertraging in het aanspannen en ontspannen van de spieren.

120 decibel

De auto overleefde de tocht en hoe? “Geen centje pijn. Andere auto’s zagen we in de sloot liggen, maar wij reden gewoon 90 kilometer op de besneeuwde wegen. “We hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten.”

Niet in het minst, omdat de festivalinstallatie liefst 120 decibel de lucht inslingerde. De roze kleur viel op en onze Carbage Run-playlist met liedjes voor elke emotie ook.” Het was dus niet zo’n wonder dat de groep zo bekend werd als de roze hond.

Droge worst

De Harbrinkhoekers verkochten droge worsten aan de Zweden, Finnen en deelnemers droge worsten voor hun goede doel. “Het liep storm. Zelfs de inlanders vonden het een lekker worstje.”

UFO in de sneeuw

De uitmonstering van de Twentse auto viel zo op, dat er bijna als vanzelfsprekend gesprekken ontstonden met allerlei mensen. “Met al die lampen was onze auto net een UFO die door de sneeuw reed. Dat was ook de bedoeling. We konden vertellen waarom we meereden en meer bekendheid aan de spierziekte geven.”

Betoverend

De Carbage Run waaraan zo’n 400 auto’s deelnamen, is natuurlijk geen gewone wedstrijd. “Iedereen helpt elkaar. Je moet anderen uit de sloot halen en verder helpen. Dat was nodig ook, want er lag overal een dik sneeuwdek. Betoverend was het.”

Familie Ter Wee  Ernst Bergboer
Lees ook
Familie Ter Wee uit Harbrinkhoek getroffen door spierziekte Myotone Dystrofie: buurmannen halen geld op

Knetterharde muziek

De finish in Helsinki vergeet het kwartet nooit meer. “Daar stonden we dan. Alle auto’s hadden lichten aan, en de muziek stond bij iedereen knetterhard aan. Ik kan je niet vertellen hoe groot het eindfeest was. Super.”

Benefietwedstrijd

De Carbage Run is voor de Harbrinkhoekers het begin van de geldinzameling voor MD. Op 8 juni organiseert de stichting een benefietwedstrijd op het veld van MVV tussen ex-eredivisievoetballers en een selectie van de plaatselijke voetbaltrots. “Er is een feestavond en we hebben allerlei activiteiten om geld te genereren.”

Audiofragment
KLIMOP TEGEN MD reed mee met de Carbage Run | Bas Lentferink
Op weg naar Scandinavië voor de Carbage Run, in onze strijd tegen MD. Deze tocht staat voor ons symbool voor uitdagingen, samenwerking maar ook een “struggle”, daar waar mensen met MD dagelijks mee worden geconfronteerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.