Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zonder jeuk terug van carnaval: GGD geeft seksuele voorlichting in Albergen

Condoom
Beeld: pixabay

Leuk en plezierig seks hebben, maar daarbij ook denken aan anticonceptie. Met die boodschap stonden medewerkers van de GGD vandaag op het carnavalsfeest in Albergen, waar jaarlijks duizenden tieners op afkomen. De GGD-medewerkers deelden condooms uit en gingen het gesprek aan met de jongeren.

"Last van 'n sneeuw-klitje?", staat er op het carnavalskostuum van een van de GGD-medewerkers. Het is een knipoog naar een soa. En die wil niemand krijgen.

"Er komen hier heel veel Twentse jongeren naar de carnavalsparty", zegt Karin Veldhuis van de GGD Twente. "We willen graag in gesprek gaan met jongeren over liefde, seks en relaties, en alle leuke dingen die daarbij komen kijken. Maar we hopen ook dat jongeren hun verantwoordelijkheid nemen."

Uit onderzoek van kennisinstituut Rutgers bleek onlangs dat het aantal jongeren dat de pil slikt of een condoom gebruikt afneemt. Een op de vijf jongeren gebruikt geen anticonceptie. In 2017 was dat nog een op de tien.

Nadenken over anticonceptie

Cijfers voor specifiek Overijssel of Twente zijn er niet. Maar, zegt Veldhuis: "Het is wel bekend dat nog heel veel jongeren anticonceptie gebruiken. Wij proberen hier vooral duidelijk te maken dat anticonceptie gebruiken heel belangrijk is als je niet zwanger wilt raken of een soa wilt krijgen.

"Jongeren ontvingen de condooms waarbij ze onderling vooral grappen maakten. "Maar we hopen dat jongeren er wel goed over nadenken", zegt Veldhuizen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.