Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Kersverse Jongeren Organisatie Beckum moet zorgen voor leefbaarheid én gezelligheid

240208 JOB Beckum EIGEN FOTO
De organisatoren van KingsNight Beckum, met als tweede van links in de bovenste rij Joris Vossebeld. De JOB moet de eerste foto's van het bestuur nog laten maken.
Beeld: KingsNight Beckum

Wat ze in Bentelo kunnen, dat kunnen wij ook. Dat dachten Joris Vossebeld (24) en z'n Beckumse leeftijdsgenoten, toen ze het plan bedachten voor de Jongeren Organisatie Beckum, ofwel de JOB. Op vrijdag 8 maart is de aftrap in Café Halfweg: "We willen samen dingen organiseren voor de jongeren in het dorp, zodat ze zich met het dorp verbonden blijven voelen."

Je zou de JOB volgens voorzitter Vossebeld kunnen vergelijken met de jongerenvereniging PJO HAJO in Bentelo: "Onder die vlag hebben de Bentelose jongeren zich verenigd tot een club van ruim 300 leden, die jaarlijks onder meer de drukbezochte PaasParty op touw zetten."

Koningsdag

Joris Vossebeld is de eerste voorzitter van de JOB. Hoe hij dat is geworden, weet-ie niet precies. Hij lacht: "Sommige mensen kunnen nou eenmaal moeilijk 'nee' zeggen en ik trok al de kar van KingsNight Beckum, dat elk jaar op de avond voor Koningsdag een feestje organiseert." Vossebeld is daarnaast ook nog eens bestuurslid bij de voetbaltak van sportvereniging TVO.

“Met de activiteiten en feesten die de JOB gaat organiseren, hebben die vertrekkers straks toch nog iets om voor terug te keren naar het dorp.”

KingsNight

Vanuit de organisatie van KingsNight Beckum is de JOB ontstaan, vertelt Vossebeld: "We hielden al jaren een KingsNight en vonden twee jaar geleden dat dat meer body moest krijgen. We hadden op dat moment zo'n 700 bezoekers in het Wapen van Beckum. Dat was geen simpel feestje meer, zoals in de beginjaren in 't Proggiehoes. Vandaar dat we een stichting hebben opgericht. Onder die stichting valt KingsNight Beckum nog altijd, maar ook de andere activiteiten die we gaan organiseren zullen daaronder gaan vallen."

240201 kerk beckum 2 PAUL TER BEKKE
Lees ook
Geen woningen in Beckumse kerk, wel appartementen in pastorie

Een feestje op z'n tijd is leuk, maar de achterliggende gedachte is dat met een JOB de Beckumse jeugd zich verbonden kan blijven voelen met het dorp. Vossebeld ziet steeds meer jongeren wegtrekken uit Beckum, omdat ze geen woning kunnen vinden: "Ik heb zelf een bouwbedrijf samen met m'n vader en ons wordt vaak om advies gevraagd door jonge dorpsgenoten die naar Hengelo of Delden verhuizen. We zien ze dus letterlijk vertrekken."

'Mooie plannen'

Dat vreet toch een beetje aan achterblijvers als Vossebeld. "Met de activiteiten en feesten die de JOB gaat organiseren, hebben die vertrekkers straks toch nog iets om voor terug te keren naar het dorp. En misschien dat ze op termijn ook weer in Beckum gaan wonen. Er liggen immers mooie plannen om de komende jaren volop te gaan bouwen in het dorp."

icon_main_info_white_glyph

Vrienden van de Blasius

De JOB telt een negenkoppig bestuur. Drie van de bestuursleden, waaronder Joris Vossebeld, maakt daarnaast ook deel uit van het collectief Vrienden van de Blasius, een groep van vijf jonge Beckumers die meedenken over een invulling voor de voormalige kerk. Onlangs werd bekend dat er geen woningen in de kerk zelf gebouwd gaan worden, maar wel in de voormalige pastorie. Dat zou gaan om 4 tot 7 huurappartementen. Hier wordt nu, onder aanvoering van een Beckumse ondernemer, onderzoek naar gedaan.

Beckum heeft al enkele jaren een jeugdraad, die de belangen van de Beckumse jongeren behartigt. Daar is echter steeds minder animo voor en daarom is nu besloten die jeugdraad als werkgroep onder de JOB te laten vallen: "De naam gaat dus verdwijnen, maar de jeugdraad blijft zijn werk zo wel doen."

Aftrap bij Café Halfweg

Op vrijdag 8 maart om 20.30 uur is de aftrap van de JOB bij Café Halfweg in Beckum. "Alle jongeren vanaf 16 jaar uit Beckum en Oele zijn dan welkom. Het eerste drankje krijgen ze van ons. Die avond zullen we ons voorstellen aan de bezoekers en omgekeerd hopen we dan van hen te horen wat zij verwachten van de JOB en wat zij misschien voor Beckum kunnen betekenen."

Voor 25 euro per jaar kunnen jongeren lid worden van de JOB. Leden kunnen vervolgens met korting naar de evenementen die door de JOB georganiseerd worden.

240208 JOB Beckum Joris Vossebeld
Joris Vossebeld heet alle jongeren uit Beckum en Oele welkom op 8 maart bij Café Halfweg: "Dan zullen we ons voorstellen aan de bezoekers en omgekeerd hopen we dan van hen te horen wat zij verwachten van de JOB en wat zij misschien voor Beckum kunnen betekenen."
Beeld: Joris Vossebeld
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.