Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Honderd Hengeloërs schuiven aan bij eerste stadsdiner: 'We moeten in gesprek komen'

Eten tussen de boeken, luisterend naar muziek, inspirerende verhalen en elkaar. Dat is de insteek van het eerste Hengelose stadsdiner, komende zondag in de plaatselijke bieb. Vier Hengelose instellingen slaan de handen ineen voor de organisatie ervan: Stichting Bernhards Ontmoeting, Turks Platform Hengelo, Waterstaatskerk Hengelo en Bibliotheek Twente. Marieke van Royen en Daphne Hodes zorgen voor muziek.

Honderd willekeurige Hengeloërs schuiven zondagmiddag vanaf 4 uur aan voor een Italiaans buffet verzorgd door cateraar Dana’s Kitchen. De eters konden zich aanmelden via de samenwerkende organisaties. Ingeborg Wind van Bibliotheek Twente: "We hebben er niet zo veel ruchtbaarheid aan hoeven geven. Die honderd gasten hadden we heel snel. De mensen weten overigens dat het niet alleen maar om de maaltijd gaat. Het verbindende aspect staat centraal."

Verhalenvertelster

Om het gesprek aan tafel op gang te brengen leest verhalenvertelster Birgit Huiskes steeds drie verhaalfragmenten voor, waar een vraag uit voortkomt. Wind geeft twee voorbeelden: "Waar ben je geboren of wat kon je moeder vroeger heel lekker bereiden? Daarmee kun je de diepte ingaan, maar het kan ook aan de oppervlakte blijven."

“Klinkt misschien hoogdravend, maar het uiteindelijke doel is de toenemende polarisatie tegengaan.”

Polarisatie

Het stadsdiner wordt bekostigd vanuit een subsidie die de bieb heeft gekregen van de gemeente Hengelo om te zorgen voor meer verbinding in de stad. In september ging het project Nieuwsgierig Hengelo van start. Dit stadsdiner is het eerste concrete project, vertelt Wind: "Van dat geld kunnen we twee jaar lang projecten verzorgen, waarbij Hengeloërs met elkaar in contact komen. Klinkt misschien hoogdravend, maar het uiteindelijke doel is de toenemende polarisatie tegengaan."

Nieuwsgierigheid

Volgens Wind is dit stadsdiner 'een uitgelezen gelegenheid om elkaar te ontmoeten, te luisteren naar verhalen en te genieten van een heerlijk Italiaans buffet': "Want is nieuwsgierigheid naar elkaar niet een hele mooie sleutel om onbekenden beter te leren kennen en daarmee onze stad fijn en leefbaar te houden?"

Gratis

Deelname is gratis. Bestaat dan niet het gevaar dat mensen zich alleen al om die reden aanmelden? Om lekker gratis ergens te kunnen eten? "Daar gaan we niet vanuit, maar helemaal voorkomen kun je het ook niet. In de uitnodiging stond expliciet vermeld dat je aan tafel in gesprek gaat met mede-Hengeloërs. We gaan wel zien hoe dat uitpakt."

Picknick

Het stadsdiner moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. Wat niet wil zeggen dat locatie en vorm vanaf nu vaststaan: "Het zou volgend jaar misschien wel een picknick in het park kunnen worden of misschien dat we een andere locatie uitkiezen. We gaan deze eerste editie straks eerst maar evalueren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.