Verkeer
Stuur appje
Zoek

Optocht Kiek Vereniging ‘Wat aans’ in Rossum: Wie kijkt er naar wie?

OKV Wat aans 3
Wie kijkt er naar wie?
Beeld: Ben Siemerink

Vele, zo niet alle, ogen zijn dit weekeinde gericht op de Grote Twentse Carnavalsoptocht in de Boeskoolstad. Maar in de aanloop daar naar toe hebben tal van dorpen in noordoost Twente hun eigen kleinschalige bonte stoet. Rossum, bijvoorbeeld. De optocht in Götnkeurndoarp mag dan, zeker in vergelijking met Oldenzaal, niet zoveel voorstellen, Rossum is wel de enige plaats met een heuse optochtkijkvereniging. De Optocht Kiek Vereniging ‘Wat aans’ ontstond ruim elf jaar geleden bij wijze van grap ten huize van René Siemerink en z’n vrouw Ellen aan de Beatrixstraat in Rossum. Familie en vrienden verzamelden zich daar elk jaar om naar de carnavalsoptocht te kijken en een drankje te nuttigen. Als we dan toch elk jaar op deze manier bij elkaar zijn, kunnen we er ook wel een vereniging van maken, zo werd op een gegeven moment geopperd. Aldus geschiedde.

‘Statuutn en flantuutn’

Vorig jaar oktober werd het 11-jarig jubileum gevierd, waarbij bleek dat de OKV ‘Wat aans’ inmiddels een vaste waarde is geworden binnen het Rossumse carnaval. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat de optochtkijkvereniging strikt is gestructureerd rond de statuutn en flantuutn van een reguliere carnavalsvereniging.

De Twaalfde Man (m/v)

Dit betekent dat er een bestuur is, een Raad van Elf, maar ook dat er elk jaar een hoogheid wordt gekozen. Dat is de Twaalfde Man (m/v), die op de dag van de optocht in Rossum om 13.13 u. wordt gepresenteerd en op dezelfde dag om 18.18 u. ook weer aftreedt. Het kijken van de optocht in Rossum op zaterdag is de enige officiële activiteit van de OKV ‘Wat aans’.

OKV Wat aans 1
De Raad van Elf met de Twaalfde Man op hun ‘oetkiekpost’ aan de Beatrixstraat in Rossum.
Beeld: Ben Siemerink

Carnavalesk trefpunt

Begonnen als geintje met een kleine groep familie en bekenden, is de OKV ‘Wat aans’ de afgelopen jaren uitgegroeid tot een carnavalesk trefpunt met een grote aantrekkingskracht. Met ruim 100 genodigden in de tent achter het huis van René en Ellen Siemerink zijn de grenzen van de groei inmiddels wel bereikt. En rond de ‘oetkiekpost’ op de oprit met daarop de Raad van Elf en de Twaalfde Man lijken zich elk jaar ook meer ‘zwartkiekers’ te verzamelen. Met de vrolijke klanken van een blaaskapel zorgde de OKV ‘Wat aans’ ook dit jaar weer voor een feestje langs de route van de optocht. Waarbij het zo langzamerhand de vraag is wie er naar wie kijkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.