Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Duizenden bezoekers bij tweede editie LICHT Hengelo: 'Er komt zeker een vervolg in 2025'

  • 240211 LICHT HENGELO koeltorens Stork HENGELO PROMOTIE
    De koeltorens van Stork en Hal 43 werden prachtig uitgelicht.
    Beeld: HENGELO PROMOTIE
  • 240211 LICHT HENGELO Hal43 Stork HENGELO PROMOTIE
    De koeltorens van Stork en Hal 43 werden prachtig uitgelicht.
    Beeld: HENGELO PROMOTIE

De tweede editie van het festival LICHT Hengelo trok zaterdag- en zondagavond duizenden bezoekers naar de binnenstad en Hart van Zuid. Dat stadsdeel vormde een mooie toevoeging aan de route, nadat de eerste editie in 2022 beperkt bleef tot het centrum.

De route van 3,5 kilometer leidde bezoekers langs allerlei lichtkunstobjecten in de binnenstad en Hart van Zuid. Volgens de organisatie was het zondag nog drukker dan zaterdag: "Alsof de mond-tot-mondreclame zijn werk had gedaan en mensen die al het moois op zaterdag hadden gemist, alsnog hun kans grepen op zondag."

Organisatoren Hengelo Promotie en 01Events kijken meer dan tevreden terug op het lichtkunstfestival. Jim Korf namens Hengelo Promotie: “Deze tweede editie heeft echt alle verwachtingen overtroffen en heeft bewezen dat dit evenement perfect past bij maakstad Hengelo."

20220212 aftrap licht 2022 hengelo stationsplein
Lees ook
Hengelo Promotie zet de stad weer in de schijnwerpers met een nieuwe lichtroute

Op het marktplein speelde de veelbesproken Brinktoren een hoofdrol: Hengeloers hadden via een oproep op social media ideeën aangedragen voor een andere invulling van de toren. Deze ideeën kwamen dankzij projecties op de toren tot leven: van een vuurtoren, een klok die weer in ere hersteld wordt, een waterval, een klimwand en - voor de echte haters - het afbrokkelen en instorten van de toren.

In Hal 43, een van de voormalige fabriekshallen van Stork, gingen bezoekers terug in de tijd in een prachtig uitgelichte ruimte en kon worden genoten van acrobatiek en dans. Via de voormalige koeltorens van Stork, die voor de gelegenheid ook tot leven werden gebracht, kon men oversteken naar Broedplaats Oogst, waar het lichtkunstproject REACT vroeg om interactie tussen de bezoekers. De Gieterij, hoofdlocatie van ROC van Twente, bood een podium aan diverse koren.

“We bruisen nu alweer van de ideeën voor een volgende editie”

In alles kwamen techniek, kunst, educatie en interactie bij elkaar, vertelt Jim Korf: "Maakstad Hengelo is groot geworden door ondernemers met lef, zoals Stork en Hazemeijer. Dit wilden we laten terugkomen in het evenement." SMEOT, vakschool voor techniek en metaalbewerking, en Hogeschool Saxion leverden een bijdrage door de projecten Cobots in Battle en de projecties op de wand van Schouwburg Hengelo.

Ook bekende gebouwen en plekken in de stad kregen extra kleur deze avond. Het centrum van Hengelo telt 400 lichtpunten, die via een speciaal systeem kunnen worden aangestuurd. Gedurende beide avonden kleurden het stadhuis, de Stadhuistoren, de Lambertusbasiliek en het marktplein mee met de muziek en liepen de bezoekers in een zee van gekleurd licht door de stad.

Jim Korf kan niet wachten tot volgend jaar: "We bruisen nu alweer van de ideeën voor een volgende editie, dus dat er een vervolg gaat komen in 2025 is zeker!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.