Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oldenzaalse huurdersvereniging boos over forse huurverhoging ‘per dictaat’

Huurdersvereniging boos
Op de foto geheel rechts Jurrie van Geize, voorzitter van de Oldenzaalse Huurdersvereniging ‘Blij Wonen’, bij de ondertekening van de Woonagenda 2023-2027. Links naast hem directeur-bestuurder Wouter Versteeg van WBO Wonen.
Beeld: WBO Wonen

De Oldenzaalse Huurdersvereniging ‘Blij Wonen’ is zeer ontstemd over het voornemen van WBO Wonen om per 1 juli de huren fors (met 5,3 procent) te verhogen. De huurdersvereniging, die 4000 Oldenzaalse huurders vertegenwoordigt, vindt deze verhoging in deze tijd van inflatie en prijsverhogingen onverantwoord. ‘Blij Wonen’ is extra boos omdat het de huurverhoging ‘per dictaat’ kreeg meegedeeld. “Er was totaal geen ruimte voor overleg of discussie.” De huurdersvereniging wijst er op dat mensen in deze tijd worden geraakt door forse prijsstijgingen en dat het daardoor steeds moeilijker wordt rond te komen. “WBO Wonen lijkt hier totaal aan voorbij te gaan en doet er zelfs nog een schep bovenop.”

‘Enorme lastenverzwaring’

Volgens de huurdersverenging bestaat een groot deel van de huurders van WBO Wonen uit mensen met lage inkomens. ‘Blij Wonen’ vindt het onverantwoord dat WBO Wonen de Oldenzaalse huurders opzadelt met zo’n ‘enorme lastenverzwaring’. Immers, ‘de economische verwachtingen voor de komende tijd worden er ook niet beter op’.

Waarom leegstand niet aangepakt?

De huurdersvereniging grijpt de kritiek op de huurverhoging aan om WBO Wonen te wijzen op een paar andere ‘pijnpunten’. Zo heeft volgens ‘Blij Wonen’ een deel van de woningen van WBO Wonen in de achterliggende periode lange tijd leeg gestaan. “Dit terwijl veel mensen zitten te springen om een huurwoning.” Waarom niet eerder begonnen met het aanpakken van die leegstand om de misgelopen huur inkomsten te compenseren, zo stelt de huurdersvereniging. “Nu kiest WBO wonen ervoor om een forse huurverhoging bij huurders neer te leggen.”

Compensatie zonnepanelen

Daarnaast bepleit de huurdersvereniging huurcompensatie voor huurders van woningen waar door WBO Wonen (nog) geen zonnepanelen zijn geplaatst. “Deze huurders hebben meer woonlasten dan huurders die wel zonnepanelen via de WBO Wonen hebben.” Zowel de leegstand als de huurcompensatie zijn volgens ‘Blij Wonen’ al meer dan een jaar bij WBO Wonen op de agenda gezet, maar laat vooruitgang op deze thema’s ‘helaas vaak te lang op zich wachten’.

‘Rekenen als een boekhouder’

De kritiek op WBO Wonen is meer in het algemeen niet mals als het gaat doelstelling van een wooncorporatie om te voorzien in betaalbare huurwoningen voor mensen met lage inkomens. “In Oldenzaal lijkt WBO dit vergeten te zijn en vooral te rekenen als een boekhouder. Dit terwijl zij er in de eerste plaats is voor haar huurders, en niet voor zichzelf. Dat lijkt WBO totaal uit het oog verloren te zijn.” De huurdersvereniging kondigt strijdvaardig aan om in de komende periode te blijven ageren tegen de huurverhoging om zo mogelijk WBO Wonen op andere gedachten te brengen. Bij WBO Wonen was vandaag niemand bereikbaar voor een reactie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.